Највише обољелих од HIV/AIDS-а у БиХ тридесетогодишњаци

04.12.2021. 11:25
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

У БиХ је за годину дана регистрована 41 особа обољела од HIV/AIDS-а, док је од посљедица болести двоје људи преминуло, подаци су јавних института здравља.

Из Института за јавно здравство РС наводе да је у 2021. години регистрован већи број обољелих случајева од HIV позитивних у односу на претходни период.

– Један од разлога може бити појава пандемије у 2020. години, што је вјероватно допринијело неблаговременом јављању потенцијално инфицираних HIV-ом усљед одређеног ризичног понашања здравственој служби. Тренутно на Клиници за инфективне болести УКЦ Бањалука антиретровирусном терапијом лијечи се 69 особа које живе са HIV/AIDS-ом- рекли су из овог Института.

У Српској је у овој години пријављено 18 нових случајева, од чега 14 HIV позитивних и четири обољела од AIDS. Једна особа је умрла.

– Од укупног броја пријављених обољелих, 11 особа припада хомосексуалној/бисексуалној, а седам хетеросексуалној популацији. Највећи број обољелих, њих осморо, узраста је од 30 до 39 година – наводе у ИЈЗ РС.

На подручју ФБиХ, у 2021. години регистроване су 23 особе код којих је дијагностификована HIV инфекција, од којих је 10 обољело од AIDS-а. Једна особа је умрла од посљедица болести.

Међу зараженим особама у ФБиХ 88 одсто је мушког пола, највећи број HIV случајева регистрован је у добу од 20 до 29 година, а затим 30-39 година.

Како наводе из Завода за јавно здравство ФБиХ, према начину преноса у укупном броју случајева, доминантан начин заражавања HIV-ом био је незаштићени полни однос, и то хомосексуални. Потом слиједи хетеросексуални однос у 37 одсто случајева.

– За 5,9 одсто случајева начин заразе HIV-ом је био ињекционим кориштењем дрога, односно нестерилан прибор- прецизирали су из овог Завода.

До сада су у БиХ укупно регистроване 423 особе обољеле од HIV/AIDS-а, а од посљедица болести умрла је 81 особа.

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    19h 10m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    19h 17m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    15h 59m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    10h 37m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    11h 9m
    0