Насиље у породици као злочин без казне

25.07.2020. 13:48
0
ИЗВОР: Srpska.info

Монструозни злочин у Мрчевцима код Лакташа, када је насилник бившу супругу, након бројних пријетњи, полио бензином и запалио, шокирала је цијелу Српску. Мајку је из пламена спасило малољетно дијете, али је питање да ли ће жртва преживјети.

Бранислав Станивуковић (43) је своју десет година млађу невјенчану супругу, наводно, на овај начин казнио, зато што се усудила да га напусти.

Станивуковић је иначе, од раније познат и полицији и судовима. Прије само двије недјеље осуђен је на три године затвора због трговине дрогом. Одраније је познат и у комшилуку – по малтретирању супруге, болесној љубомори и пријетњама, али то нико није пријављивао полицији, по принципу “пусти крају будалу”.

Убијају жене, кад их оне оставе

Случај у Мрчевцима није ни први, а вјероватно ни посљедњи покушај свирепог убиства жене, након дугогодишњег породичног насиља, које друштво није лијечило, бар не адекватним лијековима.

У БиХ су, према подацим невладиних организација, само током прошле године, партнери или бивши партнери убили 12 жена. Убиства су се у правилу дешавала, када би жена напустила насилника, или наговијестила да ће то учинити.

Од 2015. до 2019. године у БиХ је убијено је 56 жена. Двије трећине њих страдало од руке супруга, момка или партнера, био он бивши или актуелни.

Како је могуће да за смртоносни друштвени проблем, који се по истом обрасцу понавља годинама, институције нису нашле адекватно решење? Зар жена не смије ни да напусти мужа, који је годинама малтретира, јер ће је он убити? Зар се морало чекати да неко жену полије бензином и запали је пред дјететом, да би неко реаговао?

Одговор се, опет, може исчитати из случаја у Мрчевцима.

Насилник је запријетио жени да ће запалити кућу њене мајке, у којој она живи. Жртва је, наводе наши извори из локалне заједнице, звала полицију, ватрогасце, чак и електродистрибуцију, тражећи да се у кући искључи струја, како би се избјегла трагедија. Али, интервенције није било, а неки чак тврде да је и Хитна помоћ стигла прекасно.

Проблем је у томе што су жртва и њена породица, око седам часова ујутру звале полицију у помоћ, да би касније опет позвале полицијску станицу и рекле да ће “сами ријешити проблем”. Познаваоци прилика тврде да су овакви случајеви чести кад је у питању насиље у породици, јер се жртве уплаше насилника и без обзира на ранија горка искуства повјерују да ће га “некако одобровољити”.

Кад је насилник запалио жену, поново су звали, али је помоћ стигла кад је жена већ увелико горјела, а кћеркица покушавала да је спаси.

Др Сњежана Радетић, директорка Дома здравља у Лакташима, тврди екипа хитне помоћи није каснила с интервенцијом.

– Отишли смо на лице мјеста чим су нас позвали, а први позив смо добили у девет сати и 20 минута од полиције – каже Радетићева за Српскаинфо.

Фемицид – жене жртве система

У невладиним организацијама, које се баве заштитом жена жртава насиља, кажу да су жене које убију њихови партнери или бивши партнери, на неки начин жртве система.

Оне су жртве су фемицида, родно заснованог убиства мотивисаног осјећајем надмоћи над женама у којем починилац сматра да располаже животом жене, а тиме и правом да је убије, поручују из НВО.

Горица Ивић, из Фондације “Удружене жене” Бањалука, једна од ауторки Алтернативног извјештаја о провођењу Истанбулске конвенције у БиХ, каже да је правни оквир за борбу против насиља над женама у БиХ унапријеђен.

Новим законима је тако приписано да насиље у породици више не може бити третирано као прекршај, него искључиво као кривично дјело, за које су, у најтежим облицима, прописане казне до десет година, а ако насилник убије жртву , до 15 година затвора. Међутим, када је у питању стварни живот нема значајнијег напретка.

– Истанбулска конвенција, документ који је БиХ потписала међу првима у Европи, каже да је држава дужна да учини све како до насиља не би дошло. Немамо утисак да код нас држава озбиљно ради на томе да испуни ту обавезу – каже Ивићва.

Додаје да убиству жене готово увијек претходи дугогодишње пријављено или непријављено насиље.

– Зато је важно да се све пријетње и апели жртве схвате врло озбиљно, како не би дошло до убиства. Чак и ако жртва то не пријави, насиље су по закону дужни да пријаве сви који то виде или зању за то – подсјећа Ивићева.

Силоватељ на слободи

Предсједница УО Фондације “Удржене жене”, Нада Голубовић, каже да упркос законима, бројни примјери свједоче да се насиље над женама не третира као друга кривична дјела.

– Имали смо недавно случај силовања врло младе девојке са умањеним интелектуалним способностима, након којег је силоватељ пуштен на слободу. Имамо бројне случајеве пријављеног тешког насиља у породици, након којег се не предузимају хитне мјере за заштиту жтве. Насилник се оставља у стану и жртва је тако заробљена и даноноћно препуштена њему на немилост – упозорава Нада Голубовић.

Убијају рођену дјецу, да би се осветили жени

Колико је насиље у породици озбиљан друштвени проблем, свједочи и чињеница да су очеви насилници у стању да побију рођену дјецу, како би се осветили супрузи, која их је оставила. Таквих случајева је у БиХ у периоду од 2012. до 2018. године било чак шест.

Многи још памте монструзоан  злочин који се десио у Модричи, када је отац убио своју трогодишњу кћеркицу, како би се осветио њеној мајци – својој бившој супрузи.

Социјални радници су му дали дијете, да га води својој кући, јер “има право на то”, иако су знали да је склон насиљу и спреман на све.

Прије двије године у Бихаћу је отац насилник је кухињским ножем измасакрирао троје своје дјечице од двије, пет и седам година. Супрузи, која га је након дугогидишњег малтретирања напустила, оставио је поруку: “Узео сам ти дјецу, а тебе, к…о, никада нико више неће звати мама’“.

Његови пријатељи и комшије су знали да је пријетио да ће побити дјецу, али су говорили “пусти будалу”. Социјални радници и полиција су потврдили да је дотични био неколико пута привођен због насиља у породици, али су се правдали да је био насилан “само” према жени, а не и према дјеци.

Омбудсман за дјецу РС отвара случај

Из институције Омбудсмана за дјецу РС, за Српскаинфо је потврено да ће хитно отворити случај поводом злочина у Мрчевцима, како би заштитили дјевојчицу, која је из пламена спасавала своју мајку. Како су навели, дјетету треба подршка, јер је мајка животно угрожена, а отац силеџија и човјек осуђен за трговину дрогом, не може бити адекватан родитељ.

Из институције Омбудсмана БиХ за људска права нису се оглашавали.

Коментари 0
Повезане вијести
Све више оснажених жртава које пријављују насиље Све више оснажених жртава које пријављују насиље
Свака друга жена изложена неком облику насиља Свака друга жена изложена неком облику насиља
Опозиција покренула иницијативу за смјену Кошарца Опозиција покренула иницијативу за смјену Кошарца
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    13h 42m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 38m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    12h 42m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    9h 35m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    11h 32m
    0