Навршило се 19 година од мартовског погрома над Србима

17.03.2023. 08:45
2
ИЗВОР: srna.rs

У Грачаници ће данас бити обиљежено 19 година од мартовског погрома над Србима на Косову и Метохији у којем је убијено 19 људи, око 4.000 Срба протјерано, а српске имовина и светиње уништени и запаљени.

У Манастиру Грачаница у 11.00 часова парастос ће служити Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије, а потом ће бити положено цвијеће испред умјетничке инсталације "Мисинг" на којој се налазе фотографије несталих.

У Дому културе биће отворена изложба радова са Ликовне колоније "Јесен у Призрену 2022" и свечана академија.

Из Дома културе је најављено да ће академији присуствовати представници Епархије рашко–призренске и косовско-метохијске, Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, локалних самоуправа, Удружења породица "Косметски страдалници", те учесници Ликовне колоније.

Наступиће Ансамбл "Венац", Хор призренске богословије, глумац Народног позоришта Приштина Небојша Ђорђевић и чланови Школе балета "Грачаница".

У мартовском погрому 17. и 18. марта 2004. године убијено је најмање 19 људи, од којих су 12 били Срби. Око 150 Срба је рањено или премлаћено у кућама.

Убијени су Боривоје Спасојевић и Јана Тучев у Косовској Митровици, Ненад Весић је подлегао ранама задобијеним од бомбе у Липљану, Добривоје и Борко Столић у селу Драјковце у општини Штрпце, Слободан Перић у Гњилану, Златибор Трајковић у Косову Пољу и Драган Недељковић је изгорио испред улаза у Богословију у Призрену.

Према званичним подацима Унмика и Кфора, протјерано је око 4.000 Срба, уништено 800 српских кућа и запаљено 35 манастира и цркава, а више десетина српских гробаља девастирано.

На мети албанских хорди су били Срби, цркве и манастири у свим урбаним срединама и приградским насељима попут Срба у Свињару ослоњеном на јужни дио Косовске Митровице, Церској улици и Машинском парку у Обилићу, стамбеним четвртима "Ју програм" у Приштини и Косову Пољу, Патријаршијској улици у Пећи, Гавран насељу и Српској улици у Гњилану и низу других "џепова" у којима су Срби претекли током претходних пет година апсолутног безвлашћа на Косову и Метохији.

Горјеле су цркве Светог Николе у Приштини, Богословија и Свети Архангели у Призрену, Девич у Србици, Свети Илија у Вучитрну, Црква Светог Андреја у Подујеву чији су крст поломиле и обориле разуларене албанске хорде славећи прогон посљедњих Срба из те општине и још низ српских светиња широм јужне српске покрајине.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Leo 18.03.2023. 09:38
    I ko bijaše na pomenu od visokih glava iz "srbije"..?Da li je glupom narodu jasno da se zbog nepojavljivanja nikoga od ovih sto se "brinu",u Ohridu i svugdje daje prećutno DA za sve što se traži...a ovamo niko kao oni.Cudo ona bradata karikatura ne ode u "svoju kucu",kako je zvao Kosovo..valjda mu nije dao signal"duh sveti" u naočarima...
  • Generic placeholder image
    Leo 17.03.2023. 09:32
    A Aca sa PorTirijem,nece "sasluzivati"..to nije od "važnosti očuvanja Kosova"posto je iznad "srbovanja",ipak važnija sopstvena guzica...jer siptari ne daju pardona...u prevodu imaju m..a
Повезане вијести
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
"Те ноћи горело је Косово поље, горела сам ја, горела је моја душа" "Те ноћи горело је Косово поље, горела сам ја, горела је моја душа"
Живимо за дан када ће се српска тробојка вијорити на КиМ: Зашто говор директора ВОА постаје виралан Живимо за дан када ће се српска тробојка вијорити на КиМ: Зашто говор директора ВОА постај...
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    11h 54m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    20h 46m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    14h 37m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    18h 22m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    9h 29m
    4