Не одлажите давање крви због појаве заразе корона вируса у Српској

28.03.2020. 10:46
0
ИЗВОР: Srpska.info

Могућност преноса инфекције Covid-19 путем крви и крвних компоненти је засад непозната, као и могућност преноса осталих респираторних вируса путем крви, саопштили су из Удружења трасфузиолога РС.

– Због тога сви људи који су здрави и желе да дају крв не треба да одлажу давање крви због цијеле ове ситуације са корона вирусом. Прикупљање крви се у свим трансфузијским установама одвија према досадашњем распореду, јер су крв и компоненте крви потребне за континуирано трансфузијско лијечење свих наших пацијената – рекла је предсједница овог удружења Веселка Ћејић.

С обзиром на појаву вируса SARS-CoV2 и болести коју он изазива, Covid-19, као и чињенице да се болест појавила и у нашој земљи, ово удружење је, слиједећи препоруке Европског центра за превенцију и контролу болести донијело додатне мјере у вези са добровољним даваоцима крви, као и за све запослене у трансфузијским установама, а све с циљем спречавања преноса Covid-19инфекције.

– Узимајући у обзир новонасталу ситуацију у везу са спречавањем преношења Covid-19 инфекције, увели смо за даваоце крви додатне мјере, како бисмо обезбједили довољне количине безбједне крви за трансфузијско лијечење, уз напомену да се дароване дозе крви не тестирају на корона вирус – рекла је Ћејићева.

Из поменутог удружења апелују на даваоце крви да не долазе на  давање крви у Завод или на терен у следећим ситуацијама:

– ако су у посљедњих 28 дана путовали изван Српске

– ако су имали инфекцију SARS-CoV-2

– ако су се вратили из подручја са инфекцијом SARS-CoV-2

– ако су били у контакту са особама које су заражене или се налазе у самоизолацији

– ако имају прехладу, кашаљ и кихање

– ако имају повишену тјелесну температуру

– ако имају знакове респираторне инфекције

– Све особе које припадају некој од наведених група привремено се одгађају на период од најмање 28 дана. Слиједећи препоруке Министарства здравља и социјалне заштите РС, Владе РС и Института за јавно здравство, чија упутства и мјере смо сви у обавези да поштујемо и с обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију у РС, у свим просторијама спровођења акција давања крви, те обраде и издавања крви, уведене су додатне мјере и за даваоце и за све запослене, а све с циљем спречавања ширења инфекције – нагласила је Ћејићева.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Каблар даровао 54 пута драгоцјену течност Каблар даровао 54 пута драгоцјену течност
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Припадници полиције из Источног Сарајева дарују крв Припадници полиције из Источног Сарајева дарују крв
Најчитаније
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    10h 47m
    0
  • Жељко Пржуљ - "Сами на свијету" (одломак)
    8h 55m
    0
  • Милан Ракић, пјесник, дипломата и тајни агент: Волио је двије жене и ослободио Косово
    9h 9m
    0
  • Преминуо примаријус доктор Момир Јанковић
    6h 31m
    1
  • Душка Алексић: "Поломљен ми је нос, супруг има тешке повреде главе и стомака"
    7h 58m
    0