Не заборавити страдања свештеника и свих људи из Возуће

12.07.2020. 10:06
0
ИЗВОР: СРНА

У манастиру Света Тројица - Возућица у општини Завидовићи у ФБиХ служено је вечерње богослужење поводом обиљежавања Светих дабробосанских мученика, међу којима је возућки свештеник Јован Зечевић који је пострадао у логору 1941. године.

Протојереј-ставрофор Зоран Живковић рекао је да је ово богослужење молитвено сјећање на тешка страдања свештенства у Другом свјетском рату, али и свих људи са подручја Возуће.

- Молимо се Богу за све пострадале. Страдања српског народа и свештеника, међу којима је Јован Возућки, не смије да буде препуштено забораву да би нам свима будућност била боља, а страдања никада више никоме поновљена - нагласио је отац Живковић синоћ након молитве.

Вечерњем богослужењу поводом обиљежавања Светих дабробосанских мученика и уочи Петровдана присуствовало је око 30 људи.

Свештеника Зечевића је СПЦ прогласила за свештеномученика и убројала у свештеномученике дабробосанске.

Јован Зечевић рођен је 1895. године у тада Босанском Новом. Завршио је Богословију у Сарајеву, а тамо је био у групи Гаврила Принципа, због чега су га аустријске власти осудиле на четворогодишњу робију тешке тамнице коју је издржао као гимназијалац.

Рукоположен је за ђакона и свештеника 1922. године.

Усташе су га ухапсиле у Завидовићима и у јуну 1941. године одведен је са групом Срба у теретном вагону у Копривницу, а њега су посебно мучили.

Из Копривнице је одведен у непознатом правцу и никад се није вратио.

Манастир Возућица, који је према народном предању задужбина српског краља Драгутина Немањића из 14. вијека, имао је веома тешку и бурну историју. Рушен је и скрнављен, али се увијек побједнички дизао из пепела.

У току своје историје био је посвећен Светом Николи, Покрову Пресвете Богородице и, након обнове на дан освештања 1865. године, посвећен је Пресветој Тројици - празнику који је у народу познат као Духови, под чијим патронатом се и данас налази.

И након посљедњег рата рушевине овог православног храма су девет година обнављане, а Манастир Света Тројица - Возућица поново освештан 25. јула 2015. године.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом најавио је прошлог мјесеца да је у плану да уз обновљени њемањићки манастир Возућица буду изграђени конаци и доведено монаштво.

У овом манастиру већ више вијекова нема монаштва, а идеја о њиховом враћању постојала је 1857. године, када је такође обнављан храм, али се то до данашњих дана није успјело.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    17h 28m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    1h 2m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    20h 11m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    15h 3m
    6
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    23h 56m
    0