Нелсон: Грађани требају казнити корумпиране политичаре на изборима

08.10.2021. 13:10
0
ИЗВОР: ba.n1info.com

Ерик Нелсон, амбасадор САД-а у Босни и Херцеговини најавио је да ће Америка проширити санкције за БиХ.

На питање хоће ли именовати лидере за које је прије неколико мјесеци казао да опструишу реформе како би заштитили властите интересе, Нелсон одговара да он "не жели именовати било кога, зато што не жели умањити или минимизирати проблем који постоји".

Истакао је како корупција представља проблем за националну сигурност САД-а те да су спремни да се суоче са њом.

- Ја волим разговарати о проблему корупције и изразити оно што је предсједник Бајден рекао у јуну. За САД постаје јасно – корупција представља проблем за нашу националну безбједност, урушава демократију, против наших је пословних интереса, подрива људска права, слаби просперитет и безбједност, пријетња је у нашој земљи, пријетња је у свакој земљи. И постојање корупције ван САД-а је пријетња за САД. Ми смо спремни да се суочимо са корупцијом. Једно од средстава које имамо су санкције. Грађани морају санкционисати лидере, а то раде на изборима - казао је Нелсон за N1.

На питање када и ко ће бити санкционисан, Нелсон одговара:

- Ја нисам у позицији да унапријед говорим о било којим санкцијама које ће можда доћи из Вашингтона, а могу најавити рецимо данас, а сутра ћемо дати саопштење за штампу, гдје ћемо објаснити да проширујемо санкције овдје у БиХ, а то се односи на визе. Дакле, нећемо издавати визе, пословне или туристичке било којим корумпираним људима који желе путовати или инвестирати у САД. Дакле, имамо та овлаштења према нашем закону о имиграцијама и увијек је ту био тај закон, али сада смо гледали да информације које имамо о корупцији у БиХ и корумпираним појединцима, да им се не издају визе за САД - појаснио је.

А хоће ли се на том списку наћи бх. политичари, Нелсон каже да сви могу доћи на тај списак те да није у позицији, из приватних разлога, да говори о бројевима или именима.

- Али јако је важно да говоримо о томе како ми повећавамо наше процедуре, јачамо наше процедуре да би одбранили САД од потенцијалних корумпираних појединаца и да заштитимо БиХ и помогнемо у борби против корупције која урушава њена настојања - закључио је Нелсон.

Коментари 0
Повезане вијести
Додик предложио свим странкама да не учествују на изборима према Шмитовим наметнутим правилима Додик предложио свим странкама да не учествују на изборима према Шмитовим наметнутим прави...
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    9h 18m
    7
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    23h 0m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    22h 28m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    7h 20m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    21h 19m
    0