Нема повећања плата полицијским службеницима и војницима

26.06.2021. 16:55
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У Парламентарну скупштину БиХ у петак је стигао Приједлог буџета институција БиХ и међународних обавеза за ову годину и у њему нису планирана средства за повећање најнижих плата службеницима полицијских агенција у БиХ и војницима Оружаних снага БиХ.

Тврди то Един Кахримановић, представник Синдиката Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), који за “Независне новине” каже да, нажалост, у буџету какав је отишао у парламент нема повећања њихових плата.

- Предсједништво БиХ јесте усвојило закључак којим се тражи од Савјета министара да повећа плате најнижим чиновима у полицији и војсци. Међутим, то је само празна флоксула и још једно обећање у низу од стране Предсједништва, у које немам никакво повјерење, јер смо исто обећање добили још прије двије године - рекао је Кахримановић.

Објашњава да овај закључак иде према Вијећу министара, а буџет који је усвојен упућен је према парламенту, што значи да ће буџет за ову годину бити усвојен овакав какав јесте и никаквог повећања плата за најниже чинове за полицију и војску неће бити.

- Закључком се само тражи од Савјета министара да покрене неку процедуру. Не знам коју. Вјероватно измјене Закона о платама и накнадама, да се покрена нека процедура како би се тим најнижим чиновима повећала плата. Видите, они сад да покрену процедуру, за годину дана не можемо имати усвојен никакав нови закон и никакво повећање неће бити. То је само представа за јавност, ето повећаће се плата полицији и војсци, а од тога, вјерујте, нема ништа - истиче Кахримановић.

Додаје да је са Министарством финансија БиХ договорено да повећање буде од четири одсто, али је Предсједништво то одбило уз образложење да не може доћи до повећања због пандемије и вратило га назад Вијећу министара да га доради.

- Савјет министара је онда вратило основицу и предвидјело издвајање средстава за борбу против пандемије, што значи да у буџету није предвиђено повећање о којем се сад разговара - закључује Кахримановић.

Душанка Мајкић (СНСД), предсједавајућа Комисије за финансије и буџет Дома народа БиХ, истиче за “Независне новине” да још није видјела приједлог, али да вјерује како буџет може бити усвојен у току јула.

Предраг Кожул (ХДЗ), предсједавајући Комисије за финансије и буџет Представничког дома БиХ, за “Независне новине” је рекао да му је драго што је Предсједништво ријешило проблем буџета и вјерује да је могуће да се приједлог нађе на дневном реду већ 7. јула на сједници овог дома.

- Вјерујем да можемо размотрити буџет у једној фази већ на наредној сједници, па ако је потребно, можемо ићи и у хитну процедуру - казао је Кожул.

Коментаришући закључак Предсједништва БиХ да Савјет министара донесе одлуку о повећању најнижих плата за полицајце и војнике, Кожул је рекао да му је тешко сада говорити о томе, јер не зна да ли унутар буџетских ставки постоји новац да покрије ту причу и на који начин интервенисати.

- То је један закључак који је прихватљив, само је техничко питање на који начин то ријешити - казао је Кожул.

Џенан Ђонлагић (ДФ), замјеник предсједавајућег Комисије за финансије и буџет Представничког дома БиХ, за “Независне новине” истиче да има простора да се повећају најниже плате полицијским службеницима и војницима, као што је било и прошле године.

- С друге стране, прилично сам сигуран да ХДЗ и СНСД то неће подржати с обзиром на то да су се одлучили за блокаду институција по свим питањима. Па то већ сви знају. Што се тиче временског оквира доношења, буџет је требало да буде усвојен још на почетку године - казао је Ђонлагић.

Подсјећамо, у четвртак је Предсједништво БиХ усвојило Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2021. годину. 

Укупни приходи, примици и финансирање институција БиХ у 2021. години износе 1.027.100.000 КМ, што је повећање за три одсто у односу на буџет из претходне године, док сервисирање спољног дуга БиХ износи 843.905.504 КМ и веће је за пет одсто у односу на буџет институција БиХ за 2020. годину.

Предсједништво БиХ закључком је обавезало Савјет министара да у року од 30 дана покрене процедуру повећања најнижих плата за полицијске службенике запослене у полицијским агенцијама БиХ и војницима у Оружаним снагама БиХ.

Из Парламентарне скупштине БиХ “Независним новинама” су потврдили да је Приједлог буџета стигао и да ће он, највјероватније, бити уврштен на дневни ред сједнице заказане за 7. јул.

Уколико буџет буде разматран у редовној процедури, с обзиром на то да се гласа у два круга и у једном и у другом дому Парламента БиХ, буџет који је требало да буде усвојен почетком године, биће усвојен тек у августу.

Коментари 0
Повезане вијести
Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата
Аутом се закуцао у радар у Прњавору па ухапшен Аутом се закуцао у радар у Прњавору па ухапшен
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    17h 0m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 44m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    10h 29m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    7h 28m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    7h 34m
    0