Nема предаха за поштоноше

09.10.2020. 11:11
0
ИЗВОР: Srna

Извршни директор за поштанске и шалтерске послове у предузећу "Поште Српске" Миленко Вучета рекао је у интервјуу Срни да, и када цијели свијет стане, поштари настављају пут, те да би се овом реченицом у најкраћем могла описати вишемјесечна и беспоштедна борба запослених у "Поштама Српске" са посљедицама пандемије вируса корона, која је од прољећа буквално парализовала цијели свијет.

Вучета је истакао да све исплате пензија, инвалиднина, социјалне помоћи и других принадлежности посредством "Пошта Српске", вирус корона није зауставио ни на тренутак, нагласивши да овогодишњи 9. октобар - Међународни дан пошта, дочекују у нешто другачијој атмосфери него претходне, али да на урађено могу бити само поносни.

- Обиљежавање Међународног дана пошта ове године има хуманитарни карактер, јер је предвиђено да радници `Пошта Српске` који су у могућности, у Заводу за трансфузију крви Републике Српске, дарују драгоцијену течност. Након тога, положићемо вијенце на спомен-обиљежје радницима некадашњег ПТТ система који су дали свој живот у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, а потом ћемо нашим корисницима подијелити заштитне маске, као наш допринос борби против вируса корона", нагласио је Вучета у интервјуу Срни поводом 9. октобра, Међународног дана пошта.

Вучета је потврдио да је пандемија вируса корона, која је и даље пријетња не само у Републици Српској, већ и цијелом свијету, свакако утицала и на пословање овог предузећа.

- Утицала је самим тим што смо морали да повећамо издвајања за набавку заштитне опреме и средстава за дезинфекцију, те да радно вријеме организујемо у складу са препорукама надлежних органа. Осим тога, као што је познато, имали смо и појаву заразе међу нашим радницима, па смо морали да се организујемо и у складу са новонасталим околностима јер поштански саобраћај није смио да стане - истакао је Вучета.

Он је појаснио да су март и април донијели и осјетан пад прихода, али већ од маја тај дио пословања почео је да се опоравља, тако да, на основу података за првих шест мјесеци, могу да буду задовољни постигнутим јер су повећали приход у односу на исти период 2019. године.

- Но, оно на шта смо посебно поносни јесте чињеница да, и у таквим условима, наше поштоноше нису касниле са испуњавањем своје дужности и редовно су стизале до наших корисника са свим пошиљкама. Није било кашњења у исплатама пензија, инвалиднина, социјалне помоћи и осталих давања, а то је, ипак, најважније од свега - нагласио је Вучета.

На питање какво је стање у међународном поштанском саобраћају и да ли је ту било проблема, с обзиром на затварање граница у Европи и свијету, извршни директор за поштанске и шалтерске послове у "Поштама Српске" рекао је да је и међународни саобраћај претрпио значајан пад, али то је нешто на шта "Поште" заиста нису могле да утичу, јер је ту ријеч, превасходно, о авионском превозу пошиљки.

- Познато је да су у првим мјесецима пандемије, многи свјетски и европски аеродроми били затворени, а летови отказани. Стање се мало поправља, али још је то далеко од задовољавајућег. У овом тренутку, имамо успостављене везе са 63 земље и међу нама функционише међународни поштански саобраћај - рекао је Вучета.

Говорећи о плановима "Пошта Српске" у наредном периоду, он је нагласио да ово предузеће константно ради на модернизацији поштанског саобраћаја и услуга које пружају својим корисницима.

- Морам да нагласим да смо ми једини поштански оператер у региону који је увео услугу `наплата на дом`, односно нашим корисницима нудимо могућност да на кућном прагу, код свог поштоноше, плате све режијске рачуне, без потребе да иду до најближих пословница банака или пошта. Ова услуга прилично је добро прихваћена, посебно у руралним подручјима, јер нашим корисницима штеди и вријеме и новац. Ослушкујемо потребе наших корисника и настојимо да им пружимо што квалитетније услуге - истакао је Вучета.

Он је рекао да је важно нагласити да поштоноше током дана пређу 8.000 километара у оквиру Републике Српске, а, само у прошлој години, пренесено је више од 35 милиона пошиљки у унутрашњем поштанском саобраћају.

Осим тога, додао је Вучета, током 2019. године обавили су и 15 милиона разних врста исплата у платном промету Српске.

Када је ријеч о развоју такозване брзе поште, гдје ово предузеће хвата корак са свијетом, Вучета је напоменуо да су планирани усавршавање и развој ове поштанске услуге.

- Одређени искораци већ су направљени упркос чињеници да на нашим просторима дјелује и неколико приватних оператера који нуде искључиво ту врсту услуге. Али, `Поште Српске` ће, уз стриктно поштовање свих законских одредаба, наставити да усавршавају овај вид услуге и да преузму примат и у брзој пошти - нагласио је Вучета.

Коментари 0
Повезане вијести
Црвени крст и „Поште Српске“ заједно у хуманој мисији помоћи народу Турске и Сирије Црвени крст и „Поште Српске“ заједно у хуманој мисији помоћи народу Турске и Сирије
Поштанске марке - чувари културног и историјског насљеђа Поштанске марке - чувари културног и историјског насљеђа
Пошта за нова времена Пошта за нова времена
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    20h 30m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    18h 5m
    7
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    23h 13m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    4h 4m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    2h 31m
    0