Непридржавање мјера заштите може довести до раста броја заражених

15.05.2020. 09:52
0
ИЗВОР: СРНА

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је да непридржавање мјера заштите може утицати на повећање броја заражених вирусом корона, те да ће од сваког појединца у Српској зависити како ће се даље одвијати ситуација у вези са овим вирусом.

Шеранић је навео да је у Републици Српској линеарни раст броја заражених вирусом корона, односно да нема значајнијих скокова који би довели до неке крајности.

- Међутим, релаксација мјера без поштовања физичке дистанце и избјегавање ношења заштитне опреме може да доведе до раста броја заражених у Српској, што нужно не мора да значи да ће то оптеретити здравствени систем. То ће, опет, зависити од категорија становништва које буду заражене - рекао је Шеранић за "Еуроблиц".

Према Шеранићевим ријечима, јесен ће бити изазов јер је то доба када почиње сезона ширења респираторних вируса.

- До јесени се, такође, не очекује вакцина, која превентивно може да помогне да људи мање оболијевају или да, ако се то деси, имају блаже симптоме - рекао је Шеранић и додао да се у здравству припремају за тај период.

Шеранић је навео да се о престанку ширења вируса говори када истекне двоструки инкубациони период, односно када 28 дана нема ниједног забиљеженог случаја у подручју под епидемилошким недзором.

Он је нагласио да без обзира на то да ли има епидемије, треба се понашати како је прописано јер је ријеч о вирусу који је непознаница.

- Колико год жељели да скинемо маске и јавно објавимо излазак из епидемије, то, нажалост, нећемо брзо. Међутим, ако се будемо понашали одговорно, то у одређеном тренутку може да буде нека од солуција - напоменуо је Шеранић.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Шеранић најавио нове мјере због короне Шеранић најавио нове мјере због короне
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    8h 54m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    9h 26m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    9h 35m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    12h 42m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    4h 37m
    0