Нерадна недјеља угрозиће пазаре и радна мјеста

17.02.2022. 10:03
4
ИЗВОР: Глас Српске

План за увођење нерадне недјеље за запослене у трговини и услужним дјелатностима у Бањалуци биће презентован у марту, а циљ је да свака недјеља у мјесецу буде нерадна.

Рекао је ово за “Глас Српске” градоначелник Драшко Станивуковић, који је додао да се на овоме ради системски како не би дошло до контраефеката за послодавце и раднике.

- Предвидјели смо етапе како би се могли прилагодити свима, да не дођемо у ситуацију да неко остане без посла. Ако се то буде дешавало, морамо се припремити да људи добију други посао и да се привреда прилагоди - казао је Станивуковић.

Истакао је да постоји неколико модела по којима ће се постепено уводити нерадне недјеље у мјесецу.

-  Разматрамо да кренемо са двије нерадне недјеље у мјесецу, док не дођемо до тога да буде нерадна свака недјеља - казао је Станивуковић.

Предсједница Савјета синдиката Републике Српске Ранка Мишић казала је да је ова иницијатива стара шест година.

- Нема ниједног разлога ни оправдања да се не донесе одлука у Бањалуци да се не ради недјељом. Сви који имају намјеру да купе нешто, навикнуће се да купују суботом или другим данима у седмици, а не недјељом - казала је Мишићева за “Глас Српске”.

Директор Уније послодаваца Републике Српске Саша Аћић рекао је да се противе овој идеји.

- Оваква мјера би за резултат имала пад промета између десет и 15 одсто, што би резултирало и смањењем радног ангажмана, односно броја радника - истакао је Аћић.

Нагласио је да је потенцијално рјешење јасно, да субјекти који раде недјељом већ имају урачунат рад који се плаћа више у односу на остале дане.

- Наш народ у значајном дијелу вријеме током викенда троши у тржним центрима. Ако је овакав приступ забрањивању рада трговцима, поставља се питање да ли би и осталим радницима требало забранити рад недјељом. Јер, зашто би трговци били у повољнијем положају у односу на остале? - рекао је Аћић за “Глас Српске”.

Бијељина

Представници Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужне дјелатности покренули су иницијативу у Савезу општина и градова да се рад недјељом у трговини забрани или ограничи. Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је упутио приједлог градској Скупштини гдје је донесена одлука о забрани рада недјељом свим трговинским радњама на подручју града.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Mirce 17.02.2022. 19:01
    U Banja Luci, recimo, nedelja ne ne radni dan, ali imate par trgovina (po svaka u jednom dijelu grada) koje rade tim danom bolje nevo i jedan trzni centar. Treba biti tako u svakom mjestu, jedna apoteka i jedan granap, ostali neka odmaraju. NEDELJOM, po predanju, i BOG odmara, pa trebali bi i ljudi koji su stvoreni po nalicju Bozijem jedan dan odmarati. Poslodavci (ova umisljena gamad [velika vecina]) naci ce nacin da smanje plate radnicima ali i da ih jos vise uposle.
  • Generic placeholder image
    Zloba 17.02.2022. 16:32
    Može radna nedelja, ali da tu nedelju rade vlasnici, članovi njihovih porodice i bliska familija. Može?
  • Generic placeholder image
    Goran 17.02.2022. 14:35
    ko je naumio da potrosi pare nedeljom..
    potrosice ih neki drugi dan. smjesne su im izjave da ce pasti promet i broj radnih mjesta.
    ako sam odlucio kupiti jaknu u odredjenoj radnji, a ona ne radi nedeljom. pa oticicu u ponedeljak ili u srijedu.
    bili bi zdravija sredina da je nedelja neradna, samim tim makar jedan dan bi bila cijela porodica na okupu!!!
  • Generic placeholder image
    Sindikalac 17.02.2022. 12:33
    Gospodin Aćić neka samo uporedi podatke o prosječnoj plati u trgovini i bankarskom sektoru. Sve je jasno ko hoće da vidi! Radnici u trgovini nisu plaćeni ni za 40 sati sedmično, a svi rade mnogo mnogo više. Neka gospodin kaže koliko sati prekovremenog rada tokom godine poslodavci isplate u trgovini ili uopšte u privredi. Nedeljom ne treba da rade ni apoteke. Samo organizovati dobru hitnu službu, koja će biti plaćena za rad u dane vikenda.
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Нерадни дан у Српској Нерадни дан у Српској
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    10h 4m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    20h 22m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    20h 28m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    20h 26m
    0
  • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
    8h 37m
    0