Нерегистрована возила крстаре сеоским путевима

11.12.2023. 11:47
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Упркос надзорним камерама и честим полицијским контролама путевима Српске и даље крстари велики број нерегистрованих возила, што потврђује и податак Заштитног фонда РС који је ове године исплатио 831.909 марака за накнаду штете коју су причинили четвороточкаши без важећих таблица.

У протеклих 11 мјесеци на адресу овог фонда стигло је 276 захтјева за исплату штете коју су причинила нерегистрована возила, што је за три више него што је то било током цијеле прошле године, када је исплаћено 861.985 марака.

Повећање или смањење укупног износа висине штете исплаћене из средстава Заштитног фонда РС, како су објаснили, зависи од тренутне цијене дијелова неопходних за поправку оштећеног возила, као и услуге механичара.

- Сваки учесник у јавном саобраћају којем је причињена штета од стране корисника неосигураног или непознатог моторног возила уз увиђајну документацију и записник о оштећењу, ако је ријеч о материјалној штети или медицинску документацију, у случају да је особа задобила повреде, може да поднесе пријаву за накнаду - истакли су у Заштитном фонду РС.

Највише нерегистрованих возила, према ријечима стручњака за безбједност, циркулише сеоским путевима, који нису покривени камерама и тако угрожавају безбједност других учесника, јер је под знаком питања и исправност тих четвороточкаша.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Младен Петровић казао је за “Глас Српске” да су све локалне заједнице покривене надзорним камерама, које су углавном постављене на фреквентнијим путевима.

- На путевима нижег ранга нема камера, што многи грађани злоупотребљавају и возе нерегистрована возила, што није случај у граду. Било је и случајева да људи забораве на регистрацију па неколико дана возе нерегистровано возило, али то је у принципу мали број возача - рекао је Петровић и додао да је немогуће камером покрити сваку улицу и сеоски пут.

И стручњак за безбједност саобраћаја Миленко Јаћимовић сматра да се градском зоном само ријетки усуде проћи нерегистрованим возилом, осим ако на ту обавезу нису заборавили.

- У руралним подручјима је катастрофа, јер ту нема камера. Примијетили смо да, када је у питању Бањалука, много возача, па чак и без таблица, вози на подручју Мајдана, односно Обровца и Кмећана. Због тога на руралним подручјима широм Српске треба појачати полицијске контроле, јер људи масовно возе нерегистрована и неисправна возила, свјесно угрожавајући како своју тако и безбједност других учесника у саобраћају - казао је Јаћимовић.

Додао је да се у урбаном подручју посебна пажња треба обратити на мотоцикле и скутере, које омладина вози неисправне и нерегистроване.

- Апеловао бих на све возаче да поведу рачуна о својим возилима, јер нерегистрованим и несправним аутомобилима угрожавају све учеснике у саобраћају - рекао је Јаћимовић.

Штета

Заштитни фонд РС је од јануара до краја новембра ове године на име штете коју су причинила непозната возила исплатио 21.865 марака, док је пријављено 17 предмета.

- Током прошле године по том основу запримљено је 18 предмета, а исплаћене 13.773 марке - истакли су у овом фонду.

Пише: Данијела Бајић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Nebitno 11.12.2023. 15:28
    Prvo rupe po putu sanirajte,ima ih da se moze tocak odvaliti .
    Nama sirotinji je i ostalo samo po seoskim putevima da vozimo
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 42m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 26m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    17h 11m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    14h 10m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    15h 22m
    0