Невладин сектор битан за јако цивилно друштво (ФОТО)

22.06.2022. 21:47
0
ИЗВОР: novosti.rs

На Палама је данас одржана Друга регионална конференција "Сарадња институција, јавног и приватног сектора и невладиних организација" с циљем јачања демократске културе дијалога и сарадње институција власти и организација цивилног друштва у Српској.

Конференција има за циљ подстицање развоја цивилног друштва и добре управе, са жељом да преузму одговорност за утврђивање потреба и интереса грађана и креирање јавних политика усмјерених ка њиховој реализацији.

Конференцији која је одржана на Економском факултету у Палама присуствовао је први потпредсједник Владе Србије и министар просвјете Бранко Ружић који је истакао да је улога невладиног сектора веома важна, те да без добре јавне управе нема ни јаког цивилниг друштва.

- Сваке године Министарство просвјете и науке и технолошког развоја Србије распише јавни позив за невладин сектор и организације, а ове године одвојена су средства у износу од 400.000 евра за више од 30 организација које се односе на образовање и одрживи развој – рекао је Ружић.

- Важно је да Србија и Република Српске заједно раде на очувању националног идентитета и дигну га на виши ниво, а подједнако је важно и да се подстакне изучавање наше историје и културе у што ранијем школском узрасту као и на његовању српског језика и ћириличног писма – истиче Ружић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

Батрић Шекара, извршни директор Мреже невладиних организација Републике Српске изјавио је циљ конференције јачање сарадње цивилног друштва и институција.

- Надамо се да ћемо, захваљујући конференцији створити повољнији амбијент за развој цивилног друштва, а у наредном периоду ћемо направити и приједлог Споразума о сарадњи институција и цивилног друштва у Републици Српској – рекао је Шекара.

Он додаје да је сарадња НВО са Владом Српске коректна, али, постоји простор за унапређењ, а дијалог је основа тога.

 Бошко Југовић, начелник општине Пале истиче да Општина Пале дугује захвалност Мрежи НВО која је организовала Конференцију, као и гостима који су одвојили вријеме за посјету.

- Сигурно је да општина Пале има изванредну сарадњу са невладиним организацијама и Мрежом НВО, цивилни сектор може бити задовољан и чињеницом да је ова локална заједница међу 21 општином која учествује у релоад програму у БиХ – рекао је Југовић.

- Ми морамо наставити тако дјеловати јер не можемо одвојено посматрати ниједну институцију или предузеће, без одбзира да ли долази из јавног или приватног сектора, сви они дјелују са само једним циљем – у функцији грађана, односно цивилног друштва – истиче Југовић.

Организатор регионалне конференције је удружење Мрежа НВО Републике Српске уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије и Олимпијског центра Јахорина.

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    22h 53m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    8h 26m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    23h 3m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    8h 32m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    8h 30m
    0