Ни након осам година манастиру Високи Дечани није враћена земља

07.03.2024. 09:56
0
ИЗВОР: srna.rs

Епархија рашко-призренска саопштила је да ни њих ни манастир Високи Дечани нико из приштинских институција није контактирао у вези са извршењем одлуке Уставног суда из 2016. године о враћању имовине манастиру, те изразила очекивање да ће власти у Приштини коначно извршити упис манастирске земље у катастар.

- Наш случај је константно био пребациван са општинског на централни и са централног на општински ниво и на тај начин се упорно избегавало извршење одлуке осам година. Зато очекујемо да косовске институције коначно ураде свој део посла у складу са законом и упишу нашу земљу у катастар и манастиру издају уредан поседовни лист у складу са судском пресудом. Сматрамо да би то био значајан корак за владавину права - наводи се у саопштењу.

Из Епархије рашко-призренске истичу да је Српска православна црква увијек била отворена за разговор са свим људима добре воље, што се на дјелу показивало свих ових година.

У саопштењу се подсјећа да је Епархија након консултација са правним савјетницима и више контаката са међународним представницима у Приштини изнијела став да се у вези одлуке Уставног суда, која је обавезујућа и коначна, не може водити никакав дијалог, нити правити договор јер је то противно законским принципима у свим демократским друштвима.

Коментари 0
Повезане вијести
Манастиру Високи Дечани уписано власништво над 24 хектара земљишта Манастиру Високи Дечани уписано власништво над 24 хектара земљишта
Јединством и храброшћу одговорити на терор и уцјене Приштине Јединством и храброшћу одговорити на терор и уцјене Приштине
Фотографије дана: Високи Дечани у љепоти објектива – степенице ка небу! Фотографије дана: Високи Дечани у љепоти објектива – степенице ка небу!
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    15h 22m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    16h 37m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    22h 28m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    20h 55m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    22h 47m
    0