Нијагарини водопади у бојама српске заставе, коло у Дубајиу (ВИДЕО)

15.02.2022. 19:52
0
ИЗВОР: ТАНЈУГ

Србија данас, 15. фебруара, обиљежава Дан државности. Свечаности поводом прославе Сретења организоване су у Дубајиу, али и у Канади.

На Свјетској изложби Експо у Дубаију, у централној Ал Васл куполи, орила се се традиционална српска музика и повело коло. Прославу организује Привредна комора Србије и Владе.

Дан државности Србије обиљежен је и у Канади. Испред Градске куће у Отави је подигнута српска застава, а Нијагарини водопади освијетљени су у бојама националне тробојке.

- Наша национална застава биће подигнута испред Градске куће где ће се вијорити цео дан у знак пажње и поштовања које главни град Канаде показује према држвама које у Отави имају своја дипломатска представништва у и чији грађани чине део канадске заједнице - рекао је амбасадор Србије у Канади Дејан Ралевић за Танјуг и додао да је Србија прва која је увела обиљежавање националног празника на чувеним водопадима.

Србија је била прва држава која је увела традиционално обиљежавање Дана државности на Нијагариним водопадима уз огромну подршку Националног парка, али и самог града Нијагара Фолс - њеног градоначелника Џима Диодатија.

Почасно освјетљавање Нијагариних водопада, иначе се дешавало, првенствено, за рођендан британске краљице Елизабете, а водопади су 2016. године први пут обојени краљевском пурпурном бојом у част њеног 90. рођендана.

Из "Belgrade Waterfront" најављено је да ће данас од 17.20 часова Дан државности Србије бити обиљежен и свјетлосним ефектима са Куле Београд, новог симбола пријестонице на Сава променади

Поводом овог празника, на највишој згради у региону уз ласерску пратњу биће емитоване пригодне анимације и честитка грађанима, која ће први пут бити емитована са врха зграде.

Дан државности се у Србији обиљежава од 2002. године у знак сјећања на два важна историјска датума, подизање Првог српског устанка 1804. године и усвајање првог модерног Устава Кнежевине Србије 1835.

Видео: ТАНЈУГ

Коментари 0
Повезане вијести
За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара
КК Партизан: Поцедура уласка Дубаија у АБА лигу апсурдна КК Партизан: Поцедура уласка Дубаија у АБА лигу апсурдна
Дубаи улази у АБА лигу Дубаи улази у АБА лигу
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    12h 49m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 45m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    11h 49m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    8h 42m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    10h 39m
    0