Нова процедура лијечења ретинопатије код недоношчади на УКЦ Српске

09.07.2021. 15:00
0
ИЗВОР: СРНА

 У Универзитетском клиничком центру Републике Српске уведена је нова процедура лијечења ретинопатије код пријевремено рођене дјеце.

Ријеч је о процедури - интравитреална апликација анти-ВЕГФ лијека, ради које су до сада све пријевремено рођене бебе транспортоване у Институт за неонатологију у Београду, саопштено је из УКЦ-а.

У саопштењу се наводи да код недоношчади због пријевременог рођења долази до здравствених проблема, односно компликација усљед прематуритета, међу којима су проблеми са видом.

- Крвни судови ретине, задњег дијела ока, код недоношчади нису у потпуности развијени – периферни дио ретине је без крвних судова. Са пријевременим рођењем бебе, и оксигенотерапијом, прекида се уобичајени, нормални развој крвних судова ретине, а код половине недоношчади долази до развоја ретинопатије - наводи се у саопштењу.

Из УКЦ-а наводе да се интравитреална апликација анти-ВЕГФ лијека примјењује код недоношчади са трећим стадијумом ретинопатије праматуритета, ради заустављања даљег напредовања ретинопатије, стварања услова за правилан и потпун развој крвних судова ретине и изљечење ретинопатије.

- Озбиљнији проблеми са видом код недоношчади могу узроковати губитак вида, па чак и сљепило, уколико се не уради процедура интравитреалне апликације лијека на вријеме - истиче се у саопштењу.

Стварањем услова да се оперативно лијечење недоношчади која пате од ретинопатије обавља у УКЦ Републике Српске и с почетком извођења интравитреалне апликације анти-ВЕГФ лијека, избјегава се транспорт ових малих пацијената за Београд, који траје читав дан и представља додатно оптерећење.

- Након увођења интравитреалне апликације лијека која је од сада редовна процедура у УКЦ, долази до повлачења обољена ретинопатије прематуритета и успостављања потпуне и правилне васкуларизације ретине - наводе из УКЦ-а и додају да ову процедуру у УКЦ-у изводи специјалиста офтамологије Весна Љубојевић.

Ретинопатија пријевремено рођене деце је озбиљна компликација која може изазвати тешко оштећење вида, па чак и сљепило. Ово обољење ока се јавља једино код недоношчади.

Коментари 0
Повезане вијести
Сергеј Ступар стигао у Москву на лијечење Сергеј Ступар стигао у Москву на лијечење
Чувени пластични хирург др Дражан Ерић гостује и изводи компликован хируршки захват у УКЦ Бањалука (ВИДЕО) Чувени пластични хирург др Дражан Ерић гостује и изводи компликован хируршки захват у УКЦ ...
Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву Дивне вијести - Сергеј Ступар идуће седмице одлази на лијечење у Москву
Најчитаније
  • Легенда о Милуну Мимићу
    3h 27m
    8
  • Сјећање на убијене цивиле у селу Пресјеница
    2h 31m
    11
  • Велики улов цариника на прелазу Стара Градишка: И они остали у шоку
    20h 16m
    0
  • Бол родитеља убијеног дјечака Горана Бозала не јењава деценијама
    5h 34m
    1
  • Аутомобил ударио дјечака у Бијељини, има тешке повреде
    18h 29m
    0