Нова законска рјешења натјераће неодговорне родитеље да плаћају алиментацију

05.04.2022. 19:58
0
ИЗВОР: rtrs.tv

Неплаћање алиментације је кривично дјело. Међутим, то не спречава многе неодговорне родитеље да годинама избјегавају плаћање алиментације за сопствену дјецу.

Због тога су почеле стручне расправе и припрема радне верзије Нацрта закона о привременом издржавању дјеце, којим би био формиран Алиментациони фонд.

Све то ће се наћи пред посланицима Народне скупштине.

Као иницијална средства за покретање Алиментационог фонда биће обезбијеђено милион марака. Корисници би била дјеца, до краја средњошколског школовања, чији родитељ избјегава плаћање алиментације.

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић појашњава да се већ дуже ради на радној верзији закона о привременом издржавању дјеце који је назван Закон о алиментационом фонду, додајући да је ријеч о својеврсном начину системске подршке првенствено дјеци која су оштећена када је у питању плаћање алиментације од несавјесних родитеља.

Она је додала да би корисници Алиментационог фонда била дјеца старосног доба до 18 година.

- Управо смо разговарали о једном изузетку, односно да та старосна граница буде продужена до завршетка средњег образовања, јер не завршавају сва дјеца средњу школу до 18. године - навела је Давидовићева.

Услов за остваривање издржавања на терет Фонда имала би лица која имају правоснажну пресуду којом је одређено ко и у којем износу је дужан да плаћа алиментацију. Само оснивање фонда, наводе правници, била би снажна опомена неодговорним родитељима.

- Држава би преко Алиментационог фонда реаговала у случају када родитељ који је дужан да издржава своје дијете или сродник не плаћају и у том случају би она исплатила то издржавање, а затим би на државу прешло право да се регресира од лица које је било дужно да даје издржавање - појаснио је професор на Правном факултету Универзитета у Бањалуци Дарко Радић.

Према Кривичном закону Српске, неплаћање алиментације сматра се кривичним дјелом за које је запријећена затворска казна у трајању од мјесец до три године.

Окружно јавно тужилаштво Приједор недавно је подигло оптужницу због неплаћања алиментације против два оца из Новог Града и Козарске Дубице, који су својој дјеци остали дужни готово 9.000 КМ.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Почела исплата пензија Почела исплата пензија
Сутра исплата априлских пензија Сутра исплата априлских пензија
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    15h 35m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    18h 18m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    13h 10m
    5
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    22h 3m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    20h 4m
    0