Нове камере забиљежиле казни колико полиција за девет година

21.12.2020. 21:45
0
ИЗВОР: Srpskainfo

Постављање АНПР камера на путевима у Републици Српској показало се као исправна одлука, јер је за само неколико мјесеци евидентирано скоро девет пута више казни, него за цијелу прошлу годину.

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске појаснили су за Српскаинфо да је од почетка употребе АНПР камера до данас издато 26.889 прекршајних налога због нерегистровања возила.

– Током прошле године у Републици Српској издато је 3.097 прекршајних налога због истека регистрације моторних возила – истакла је портпарол МУП РС Мирна Миљановић.

Она је појаснила да су прве АНПР камере постављене крајем јануара ове године на подручју Јахорине и Пала за потребе обезбјеђења Зимске олимпијаде младих ЕYОФ 2019.

– Тренутно се АНПР камере налазе у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Источном Новом Сарајеву, Источном Старом Граду, Источној Илиџи, Палама, Хан Пијеску, Рогатици, Сокоцу, Трнову, Језеру, Рибнику, Фочи и Вишеграду – појаснила је Миљановићева.

Тако су, за ових неколико мјесеци поменуте камере евидентирале толико казни, колико полицајци, у просјеку, напишу за најмање девет година.

Стручњаци за безбједност саобраћаја за Српскаинфо тврде да ће ове камере довести у ред исправност возила на улицама, што уједно значи да ће допринијети већој безбједност у саобраћају.

– Није се одједном ове године појавио толики број нерегистрованих возила, већ су до сада ти возачи избјегавали полицију и ко зна колико дуго возили аутомобиле без регистрације. То значи да та возила нису прошла технички преглед и веома је упитна њихова исправност – каже један од наших саговорника.

Према његовим ријечима, углавном се ту ради о старијим возилима, а возачи су обично успјешно избјегавали полицију.

– Возачи увијек знају гдје буду полицијске патроле и када, па у то вријеме не пролазе тим путевима, ако им је истекла регистрација. Проблем имају и у малим општинама гдје се сви знају, па полицајци и не заустављају већину возача. Међутим, управо је то главна предност ових камера, јер њих возачи не могу избјећи. Неће бити чудо ако овај број нерегистравних возила буде растао – истакао је наш саговорник.

Сличног мишљења је инжењер за безбједност саобраћаја и члан координационе групе за безбједност саобраћаја Никола Ћопић.

– Неколико мјесеци након постављања камера за евидентирање прекршаја нерегистрованих возила евидентан је драстичан раст броја прекршаја. Што се тиче ове мјере, може се констатовати да она утиче и директно и индиректно на безбједност саобраћаја, будући да код великог броја возила која нису регистрована постоји оправдана сумња да нису технички исправна, а по правилу се ради о старијим возилима. Откривањем оваквих прекршилаца истовремено се утиче на повећање безбједности саобраћаја – истакао је Ћопић.

Из МУП Српске су раније појаснили да АНПР камере имају могућност аутоматског препознаваја регистраских таблица, док камере немају могућност детекције прекршаја кориштења мобилног телефона и невезивања појаса у возилу.

– Такође, ове камере немају могућност препознавања лица (face recognition). Напомињемо да камере имају могућност аутоматског препознавања регистарских ознака, на основу чега се, у случају истека регистрације моторног возила, обрађује прекршај који се односи на нерегистрована возила и тај прекршајни налог се упућује поштом на кућну адресу особе на коју је возило регистровано. Полицијска станица прекршај региструје само једном у 24 сата. Није могуће да се исти прекршај евидентира неколико пута у току дана и да се за један дан изда више прекршајних налога по истом основу, у смислу да су евидентирани видео камерама на подручју града – појаснили су раније у полицији.

Предвиђене казне за вожњу нерегистрованог возила у складу са Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ се крећу од 100 до 400 марака. За вожњу нерегистрованог возила до 30 дана предвиђена је новчана казна у износу од 100 марака, те се осим новчане казне, возачу изриче и један казнени бод. Уколико је возило нерегистровано дуже од 30 дана предвиђена је новчана казна у износу од 400 марака. Осим ове казне, возач добија и заштитнуа мјеру забране управљања моторним возилом у трајању од два мјесеца, те два казнена бода.

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 12m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 54m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 27m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 1m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    22h 46m
    3