Нове мјере за улазак у Аустрију

25.07.2020. 10:38
0
ИЗВОР: Tanjug

Нова правила за улазак у Аустрију из такозваних ризичних земаља, у које спадају и све државе Западног Балкана, почеће да се примењују од понедјељка, саопштило је Министарство здравља.

Нове мјере, за разлику од оних које су најављене почетком недјеље, садрже само мале промјене.

Повратници из ризичних региона мораће сада да са собом имају негативан ПЦР тест, нешто актуелнији него до сада, или ако га немају, као и до сада, морају у карантин.

Обавезујући карантин и у случају посједовања негативног ПЦР теста важи само за држављане трећих држава који немају боравак у Аустрији.

За држављане Аустрије, ЕУ, Европске економске заједнице, Швајцарске, као и све особе које имају боравак у Аустрији, приликом повратка из ризичних региона, према уредби Министарства здравља, то значи да ће морати да на граници прикажу не, као до сада љекарски атест који није старији од четири дана, већ негативан ПЦР тест, који не смије бити старији од три дана.

Ако приликом уласка они немају ПЦР тест морају у десетодневну самоизолацију, коју могу прекинути ако ураде ПЦР тест о сопственом трошку у Аустрији, у року од 48 сати.

Иначе, уредбом је смањено и трајање самоизолације, са ранијих 14, на 10 дана.

Најављивани обавезни карантин, без могућности прекида, уз обавезан негативни ПЦР тест важиће само за грађане такозваних трећих земаља.

Иначе особе из те групе, као и до сада, не могу без "правог и ваљаног" разлога да уђе у Аустрију, а изузетак су она лица која улазе у Аутрију из неке земље Шенгена.

Та лица мораће на граници да прикажу и потврду о смјештају, у којем ће провести обавезни десетодневни карантин.

За дипломате, сезонску радну снагу и његоватеље из трећих земаља важи посебно правило, а то је да морају приказати негативни ПЦР тест и ићи у десетодневни карантин, који могу напустити након новог теста урађеног у Аустрији, у случају да је негативан.

Такође и транзит кроз Аустрију без заустављања могућ је без икаквих ограничења.

У уредби је наведена и листа ризичних региона, која обухвата 32 земље - Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Бразил, Бангладеш, Белорусија, Египат, Чиле, Еквадор, Индија, Индонезија, Иран, Мексико, Молдавија, Нигерија, Северна Македонија, Пакистан, Перу, Филипини, Португал, Румунија, Русија, Шведска, Сенегал, Србија, Јужна Африка, Турска, Украјина, САД И кинеска провинција Хубеј.

За особе које су од понедјељка већ у иностранству нова правила важиће тек од 1.августа.

Коментари 0
Повезане вијести
У Аустрији се срушио мали авион који је летио из Загреба, има мртвих У Аустрији се срушио мали авион који је летио из Загреба, има мртвих
Седморо ухапшено због производње и трговине марихуаном Седморо ухапшено због производње и трговине марихуаном
Невријеме у Аустрији и Италији: Затворени путеви, обустављен жељезнички саобраћај Невријеме у Аустрији и Италији: Затворени путеви, обустављен жељезнички саобраћај
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    23h 56m
    2
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    8h 32m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    7h 48m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    5h 4m
    3
  • Данас Марковдан
    12h 14m
    0