Нове смјернице за уређење простора вртића и основних школа у Српској

21.09.2020. 08:47
0
ИЗВОР: Глас Српске

Промјена традиционалног распореда клупа у учионици и формирање “острва”, једноставан намјештај, уз што мање јарких боја и детаља на зидовима само су неке од промјена које би у вртићима и основним школама допринијеле развоју и бољем учењу дјеце.

Свјесно чињенице да је највећи број образовних установа у Српској грађен у другој половини прошлог вијека и да је постојеће ресурсе потребно прилагодити новим образовним потребама, Министарство просвјете и културе РС је донијело смјернице за уређење простора вртића и основних школа које су објављене на страници Републичког педагошког завода.

У традиционално организованим учионицама са клупама у редовима, како је објашњено у овом документу, теже се остварује социјални контакт између ученика, за разлику од учионица са разноврсном и флексибилном организацијом сједења гдје ђаци активније учествују у свакодневним школским активностима.

- Боје треба да су свијетле и ведре, углавном исте јачине како не би дошло до великих контраста између свијетлих и тамних тонова. Учионице са много интензивних боја нису погодне нити стимулативне за учење. Најбоље је користити умјерен интензитет боја, с тим да увијек буду више заступљене свјетлије боје које, поред осталог, дјелују и на освјетљење простора. Интензивне нијансе свих боја, посебно црвене и наранџасте, потребно је избјегавати - стоји у публикацији.

Наводи се да се веома често у предшколским установама могу видјети зидови и намјештај јаких боја, које могу да утичу на понашање и расположење дјеце, али и да буду изражени дистрактори њихове пажње.

- Тако црвена дјелује раздражујуће, убрзава пулс, дисање и мишићну напетост, док зелена одмара и дјелује умирујуће, а плава подстиче концентрацију и умирује. Зато је добро користити мирне боје, природне материјале и бијелу боју за подстицање мира и средине која је најпогоднија за учење - објашњено је у документу у којем се, између осталог, наводи да су од великог значаја и амбијентални услови учења и игре, избор средстава и материјала који могу појачати радозналост и интересовања како би потенцијална активност могла имати оптимално трајање.

Инспектор - просвјетни савјетник за предшколско васпитање у Републичком педагошком заводу Славица Видаковић истакла је да је публикација “Просторно окружење и дјечији развој и учење” ауторке Наташе Цвијановић, настала као резултат континуираног праћења рада у вртићима и основним школама, те потребе да досадашња сазнања о значају просторног окружења на рани дјечији развој и учење буду на систематичан начин објављена у виду једног документа.

- Већина васпитача и учитеља велику пажњу посвећује уређењу стимулативног окружења за развој и учење - казала је Видаковићева.

Психолог из Бањалуке Јадранка Тодоровић Груловић истакла је да су ове смјернице за уређење предшколског и школског окружења пријеко потребне за подстицање активног учења.

- Ове смјернице уводе низ дидактичких елемената који активирају чула и мисаоне процесе. И лаицима је јасно да различити материјали стимулишу активност мозга, али научни приступ објашњава како адекватно приступити уређењу простора да би он стимулисао управо оно што желимо да се развија - казала је Тодоровић Груловић.

Додала је да је у смјерницама објашњено како користити боје за стимулацију мотивације за учење, да оно буде активно и фокусирано, а као опозит су наведени примјери како боје могу бити дистрактори пажње.

- Статистике показују да је све више младих са поремећајем пажње, на шта може утицати и физичко окружење - казала је Тодоровић Груловић.

Предсједница Актива директора основних школа Сарајевско-романијске регије Данијела Мрда сагласна је да позитивни и стимулативни амбијент у учионицама доприноси бољем учењу.

- Сигурна сам да ће бити искорака у тој области. Одређене школе већ једним дијелом имају другачији простор од традиционалног - казала је Мрда. Додала је да се потребно полако поздрављати са традиционалним учењем, јер се дјеца спремају за 21. вијек како би била функционална.

- Међутим, за сада нисмо у могућности да посветимо већу пажњу новом уређењу школских просторија, јер су тренутно све активности у школама умањеног интензитета због вируса корона - истакла је Мрда.

Посебне околности

Јадранка Тодоровић Груловић сматра да је предложене смјернице могуће примијенити у институцијама образовања и у овим посебним околностима, осим приједлога организације сједења.

- Предложени начин сједења у учионицама је, иначе, сјајан и веома стимулативан за развој кооперативности, осјећаја припадности групи, али и подстицајан за већу личну активацију - казала је Тодоровић Груловић.

Коментари 0
Повезане вијести
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    21h 14m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    18h 49m
    7
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    23h 57m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    4h 48m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    3h 15m
    0