Нови Правилник о саобраћају у зимским условима

27.12.2020. 12:05
2
ИЗВОР: Kатера

У сриједу, 30. децембра 2020. године, на снагу ће ступити нови П Р А В И Л Н И К о саобраћају у зимским условима („Службени гласник Босне и Херцеговине”, број 83/20) и тада ће престати да важи дотадашњи Правилник о саобраћају у зимским условима („Службени гласник Босне и Херцеговине”, број 13/07).

Овим правилником прописују се правила о одвијању саобраћајa у зимским условима, зимска опрема и период у којем је обавезно посједовање и употреба зимске опреме у саобраћају, ограничења у саобраћају у зимским условима, начин информисања учесника у саобраћају о привременој забрани или ограничењу саобраћаја у зимским условима.

Под зимским условима на путевима подразумијева се ситуација када:

     а )    пада снијег и налази се на коловозу;

     б )    на коловозу има угаженог и залеђеног снијега;

     ц )    пада киша и леди се на коловозу;

     д )    је коловоз залеђен.

У периоду од 1. новембра текуће до 1. априла наредне године, без обзира на временске услове, возила, изузев возила категорије „Lˮ, „Tˮ и „Cˮ, морају посједовати опрему за саобраћај у зимским условима.

Која возила спадају у категорије „Lˮ, „Tˮ и „?

У категорију L спадају: бицикли, мопеди, лаки мотоцикли, мотоцикли, мотоцикли са бочном приколицом, лаки трицикли, трицикли, лаки четвероцикли и четвероцикли.

Категорија Т: обухвата све тракторе на точковима.

Категорија C: обухвата тракторе на гусјеницама који су погоњени бескрајним гусјеницама или комбинацијом точкова и бескрајних гусјеница.

Зимска опрема обухвата:

   а)   пнеуматике за зимску употребу (MS, M+S, M&S, Snow Winter и др.) на свим точковима возила или

   б)   пнеуматике за зимску употребу (MS, M+S, M&S, Snow Winter и др.) на погонским точковима и ланце за снијег, односно друге уређаје за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка или

   ц)   пнеуматике за љетну употребу на свим точковима с најмањом дубином профила од 4 mm и ланце за снијег, односно друге уређаје за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

Изузетно ван периода од 1. новембра до 1. априла, на дијелу пута, када на коловозу владају зимски услови, могу се на точкове поставити ланци за снијег, односно други уређаји за повећање тракције.

Слика

Долазимо до закључка да од сриједе у Босни и Херцеговини ни један учесник у саобраћају неће бити у прекршају који на возилу буде имао пнеуматике за зимску употребу (MS, M+S, M&S, Snow Winter и др.) са дубином профила од два или три милиметра.

Према ранијим прописима дубина газећег слоја зимских пнеуматика као и гуме са љетним профилом од 15. новембра до 15. априла морала је износити најмање 4 милиметра.

Ово се може јако негативно одразити на безбједност у саобраћају у зимским условима.

Такође, моторна возила чија највећа дозвољена маса прелази 3.500 килограма више нису у обавези да имају приручни алат (лопату и врећу пијеска од 25 до 50 kg) као што је до сада било обавезно.

Правилником је одређено да овлашћено лице надлежног органа унутрашњих послова може искључити из саобраћаја моторно и прикључно возило на којем се налази снијег или лед који би могли утицати на кретање возила у саобраћају, односно прегледност возача и безбједност других учесника у саобраћају.

За вријеме зимских услова забрањује се саобраћај моторним и теретним возилима са прикључним возилом која не посједују зимску опрему, као и возилима која посједују, а не користе зимску опрему.

Надлежне институције које одржавају и управљају путевима, у сарадњи са надлежним органом за унутрашње послове, упознаће јавност о привременој забрани или ограничењу саобраћаја за сва возила или поједине категорије возила на одређеном путу или дијелу пута путем средстава јавног информисања и поставиће одговарајућу саобраћајну сигнализацију.

Текст писао: Срећко Кременовић

 

 

 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Nn 31.12.2020. 15:55
    A izvinite, ja ne vidjeh u pravilniku da teretna vozila preko 3500 kg ukupne mase ne moraju imati lopatu i pijesak. I dalje moraju imati. Procitajte pravilnik prije nego sto objavite neku informaciju. Takodje nigdje ne pise dubina sare na zimskoj gumi
  • Generic placeholder image
    Анонимно 27.12.2020. 19:57
    Hvala na jako korisnim i primjenljivim informacijama.
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    17h 7m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    15h 9m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    14h 2m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    14h 7m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    13h 10m
    1