Нови протест на Косову због силовања дјевојчице

05.09.2022. 17:58
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Више стотина људи поново се окупило испред зграде косовске владе у знак протеста због случаја силовања дјевојчице (11) у Приштини. Са транспарентима у рукама, демонстранти траже оставке судија и тужилаца умијешаних у овај случај.

Организатори протеста имају и захтјеве: Легализацију употребе и дистрибуције бибер спреја за самоодбрану, разрјешење полицијских службеника надлежних за случај силовања малољетнице, формирање специјализоване јединице полиције за сексуално насиље, сигурност, правду и рехабилитацију за жртве сексуалног насиља, као и увођење предмета сексуалног васпитања у школе. Са плакатима у рукама демонстранти траже оставке судија и тужилаца укључених у овај случај.

Фјола Муцај из Колектива за феминистичку мисао и акцију поручила је да ће они остати уједињени и револтирани, док сви ови захтјеви не буду спроведени у дјело, пише Каллxо, преноси КоССев.

– Ми добро знамо да је ово насиље над нама учињено уз посредовање државе. Ипак, коначно поручујемо да ово насиље више нећемо толерисати. Ова држава и ова власт морају одговарати и да нам коначно покажу гдје се позиционирају. То се може учинити одмах тако што ћемо започети имплементацију свих наших захтјева као полазну основу за промјену правца државе ка третману сигурности жена и дјевојчица – истакла је она.

Демонстранти прекинули конференцију за медије ССК, испред Тужилаштва траже смену главног тужиоца Мунишија

Стотине демонстраната наставило је марш од зграде Владе до зграде Судског савјета Косова (ССК). Под слоганима “Кујтим бјежи“ захтијевали су смјену главног тужиоца Основног тужилаштва у Приштини Кујтима Мунишија. Звучницима и звиждуцима прекинули су најављену конференцију за медије ССК.

Један од активиста на протесту саопштио је да тужилаштво није предузело никакве кораке, како би се у случају малољетне дјевојчице обезбиједио одговарајући третман.

– Хитно захтијевамо смјену главног тужиоца Кујтима Мунишија –  поручио је он.

– У петак смо обавијештени да је дјевојчица (11), поред силовања, била и жртва трговине од стране још шест мушкараца, са чим је тужилаштво било упознато. Тужилаштво је пропустило да предузме било какве кораке да пружи одговарајући третман у случају малољетне дјевојчице и био је потребан протест и велики притисак јавности да се пронађу силоватељ –  додао је исти активиста.

Поред Приштине, како преноси Каллxо, и у главним градовима Албаније и Сјеверне Македоније, Тирани и Скопљу, тражена је правда за дјевојчицу.

Исти медиј јуче је известио о томе да, када је у питању 11-годишњакиња, постоје два одвојена случаја, која ће се посебно истраживати.

Један је случај од 27. аугуста, када је пет особа, од којих су три малољетне, ухапшено и послано у притвор због силовања дјевојчице, како се сумња, у интервалу од седам сати на различитим локацијама у Приштини.

Други случај се наводно догодио 21. јуна, због ког је ухапшено још шест особа.

Двојица посљедњих ухапшених осумњичени су за силовање и трговину малољетницама, док су остали осумњичени за силовање и сексуалне услуге.

Малољетница се 21. јуна ове године, наводно, састала са шесторо пунољетних осумњичених и они су је послали у четири различита мотела у којима су се злочини наводно догодили.

Једанаестогодишњакиња се тренутно налази у прихватилишту и на лијечењу.

У вези с овим случајем, директор полиције Самедин Мехмети и бивши директор Управе за поступање са затвореницима и малољетницима, Аљи Гаши поднијели су оставке због моралне одговорности.

Потоњи је дао оставку након што је у вијестима објављено да је један од осумњичених за силовање имао друге случајеве у правосудном систему и да је чак био у затвору, преноси Н1.

У односу на случај 11-годишњакиње, било је и других промјена у полицији. Директор полиције региона Приштина, Фахредин Вербовци, директор операција у Приштини, Шкељзен Џафа, командир Полицијске станице “Север“, Беким Бисљими и директор за истрагу трговине људима, Фехми Џата премјештени су на друге позиције.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    8h 34m
    8
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    23h 35m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    23h 18m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    11h 5m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    8h 48m
    0