Новинар који је ухватио Бисеру у шопингу: Ово је паразитско и неморално понашање

16.04.2021. 09:34
2
ИЗВОР: 6yka.com

Изреволтиран реакцијом министарке Турковић, која је у уторак, 13. априла у пратњи и са службеним возилом ишла у шопинг,  новинар Затега је званично тражио информације од Министарства спољних послова БиХ.

Написао је захтјев у складу са Законом о слободи приступа информацијама у БиХ. 

"Смрт корупцији - слобода народу.  

На руке министарке Бисере Турковић,

Као грађанин БиХ, а у складу са Законом о слободи приступа информацијама у БиХ, тражим да ми доставите сљедеће информације:
1. Фотокопију Закона, подзаконског прописа или другог акта којим је прописана обавезна 24-часовна службена пратња и два службена возила за замјеника предсједавајућег Вијећа министара БиХ, чак и када обавља приватне обавезе.
2. Податке о томе да ли је женска особа која вам је помагала при куповини намирница запослена у Министарству спољних послова БиХ или у некој другој јавној институцији, односно да ли је свој прековремени ангажман на куповини намирница за ваш породични ифтар урадила као личну услугу или наплатила из буџета?
3. Листу званичних састанака и других послова које сте у својству министрице вањских послова БиХ обављали дана 13. априла 2021. године, са сатницом тих састанака и послова. 
4. Материјални доказ да је рачун за намирнице, које сте споменутог датума купили у самопослузи у насељу Шип, плаћен вашим личним средствима а не службеном картицом односно јавним средствима.
Напомињем да сте у складу са споменутим законом дужни одговорити на овај захтјев у року од 8 односно 15 дана.  

Образложење. 

Ја сам 13. априла 2021. године, објавио фотографије ваше куповине намирница у самопослузи уз пратњу и асистенцију јавних службеника/ца. То су пренијели бројни медији као и вашу реакцију која је услиједила, а у којој сте рекли да сам вас желио "тобоже компромитовати". Не "тобоже". Објавио сам то јер сматрам да сте се сами компромитовали понашањем које сматрам одвратним, паразитским и неморалним и доживљавам као злоупотебу јавних средства за личну корист. А користити јавна средства за личну корист је за мене де факто крађа као и једна од основних дефиниција корупције.

Написали сте и сљедеће: "Вјеровали или не, замјеници предсједавајућег Вијећа министара БиХ морају бити под службеном пратњом 24 сата, па и онда када обављају приватне обавезе." Ја вам не вјерујем министрице и стога у складу са Законом о слободи приступа информацијама у БиХ тражим да ми доставите пропис који се позивате. То тражим првенствено како бих знао тачан назив прописа (уколико такав уопште постоји) за чије што хитније укидање ћу се у будућности залагати.

Зашто нисте ишли у коповину за викенд са породицом већ у задњи трен, пред ифтар, је ваша приватна ствар и то ме уопште не занима. Међутим, ваша куповина намирница  постаје јавна ствар и јавни интерес тек када то радите службеним средствима. А то ме занима и мотивише на отпор и револт. 

Такође, не вјерујем ни да вам је јучерашњи дан био дуг, а радно вријеме до 18:30 јер рамазанска честитка једина активност забиљежена јуче на интернет страници Министарства, које иначе објављује саопштења након и најбезначајнијих протоколарних сусрета. 

С обзиром на то да је ваша јучерашња куповина намирница коштала грађане БиХ поприличних средстава, за што нисте изразили ни најмање кајање нити осјећај личне одговорности, оправдано сумњам да сте и за плаћање тих намирница користили службену картицу и јавна средства - из фамозне буџетске ставке "трошкови репрезентације".

Докторирали сте 1995. године међународне односе на "Pacific Western University USA" на Hawaima. То је дописни универзитет (полаже се поштом или е-маилом) који никад није имао акредитацију амричких институција надлежних за образовање, а угашен је након судске тужбе 2006. године. Имају и Американци своје травничке универзитете, зар не? Вјерујем, рећи ћете да је то било по закону.

Према информацијама Центра за истраживачко новинарство (ЦИН): власница сте пет кућа у БиХ те два стана у Хрватској и Аустралији. Од Општине Стари Град сте 2008. године откупили стан од скоро 120 квадрата плативши га цертификатима само 15.400 КМ. Четири године касније сте га продали по једанаест пута већој цијени - за 180 хиљада марака.

Затим сте купили двије куће у Сарајеву, које вриједе скоро пола милиона марака. 

Вјерујем да ћете и за ове податке рећи да је све било по закону и опет се популистички крити иза Рамазана и ифтара. Али ове информације су довољне да сумњам у вашу способност да обављате тако важну функцију као и у ваше моралне квалитете. "

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Vazda 17.04.2021. 07:24
    Odvratna osoba kravljeg izgleda i bahatog ponasanja.
  • Generic placeholder image
    gago 16.04.2021. 10:26
    Браво за текст; треба објавити и да мали Живковић (Изетбеговић) руководи СДА из виле отете од сарајевских Срба још за вријеме НДХ!
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    14h 13m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 9m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    13h 13m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    10h 6m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    12h 3m
    0