Новинари у Српској против криминализације клевете

17.11.2022. 09:39
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Криминализација клевете сузиће демократски простор и угушити постојеће слободне медије јер би могла бити алатка у рукама власти против тачних и истинитих информација које се њима не свиђају.

Ово је став представника Клуба новинара Бања Лука који сматрају да би се увођењем клевете као кривичног дјела подстакла и аутоцензура у медијима.

– Посебно у овако разрушеном правосуђу какво је у Републици Српској, које сада нема уједначену праксу када пресуђују за клевету док је она још увијек само прекршај, гдје имамо да исти судови у истом предмету различито пресуђују – наводи Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бања Лука

Резултат компромиса

Иницијатива израде сета закона који би третирали ширење лажних информација, говор мржње, али и криминализацију клевете и проширење кривичног дјела против уставног поретка потекла је од предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Његов савјетник тврди да Република Српска неће одступити од европских стандарда у изради законских рјешења.

– Оваква расправа у иницијалној форми израде таквих законских рјешења показују нашу транспарентност и намјеру да сва рјешења која будемо усвојили буду резултат једног другог компромиса и разумијевања да имамо тренутно један елдорадо не само медија него елдорадо у јавном простору у којем су људи изложени разним опасностима и уцјенама, рекетирањем од стране појединаца – каже Милан Тегелтија, савјетник предсједника Републике Српске и правник.

Из Удружења новинара Републике Српске поручили су да ће се прецизније одредити када се погледа текст закона

Ограничавање слободе говора

– Принципијелно и Удружење новинара Републике Српске је против било каквог ограничавања слободе говора, права медија, поготово ако се прошири могућности да новинари заврше у затвору и принципијелно јесмо против тога. Међутим, треба подсјетити да вербални деликт код нас постоји. Наметнуо их је високи представник и много наших колега је у истражним поступцима и пријети им казна од 3-6 година – каже Бранимир Ђуричић из Удружења новинара Републике Српске.

– Ја мислим да се истине нико не боји, како се са једне стране покушава импутирати, али се бојим лошег система. Корумпираних судија, судија које можда нису довољно упућени у рад медија – истиче Александар Стојановић, извршни уредник портала Бањалука.нет.

Из новинарске заједнице подсјећају да је наша земља прва у региону декриминализовала клевету те да се позивање на европске праксе не може поредити са нашим приликама с обзиром и на разлике у демократској развијености.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 7m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    21h 40m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 6m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 19m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 48m
    3