Обала ријеке Саве од данас - Обала јасеновачких жртава

29.11.2021. 12:20
0
ИЗВОР: СРНА

Одборници Скупштине града Београда усвојили су данас приједлог да се обала ријеке Саве на Новом Београду, од моста Газела до Бранковог моста, назове Обалом јасеновачких жртава.

У образложењу одлуке је наведено да јасеновачке жртве представљају најстрашнији симбол страдања припадника српског, јеврејског и ромског народа током Другог свјетског рата, а да је Концентрациони систем логора Јасеновац један од најужаснијих логора на територији Европе током Другог свјетског рата.

Формирала га је Независна Држава Хрватска 1941. године, а уништиле усташе 1945. године да би, како се наводи у образложењу, сакриле и умањиле злочин који су починиле.

Иницијативу за додјелу тог назива поднио је предсједник Србије Александар Вучић у својству грађанина, са жељом да се сачува сјећање и успомена на страдалнике Јасеновца.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    18h 2m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 58m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    17h 2m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    13h 55m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    15h 52m
    0