Обиљежавање годишњице злочина над Србима у Старом Броду

29.05.2021. 09:18
4
ИЗВОР: СРНА

У Старом Броду код Вишеграда данас ће бити обиљежено 79 година од злочина над више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије, које су побиле усташе Јуре Францетића.

Обиљежавање ће почети у 12.00 часова, када ће бити служен парастос, у 12.20 часова биће положени вијенци код спомен-обиљежја и цвијеће у ријеку Дрину, док је обраћање званичника планирано у 12.30 часова.

Помену ће присуствовати министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, српски представници у институцијама БиХ, представници града Источно Сарајево, те општина Вишеград, Хан Пијесак, Рогатица, Фоча и Ново Горажде, као и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, СУБНОР-а и невладиних организација проистеклих из отаџбинског рата.

Овај догађај у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова биће обиљежен уз поштовање свих епидемиолошких мјера, уз ограничен број грађана у складу са закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву са намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ да би оствариле свој циљ - границу НДХ на Дрини.

Офанзива је почела у марту и кретала се према Дрини, потискујући испред себе десетине хиљада избјеглица.

Прелаз у Србију у Вишеграду су блокирали Италијани, па је један број људи кренуо према Старом Броду и Милошевићима, по тешком терену и изложен нападима усташа и муслиманске "Ханџар дивизије".

Покољ у Старом Броду и Милошевићима догодио се у прољеће 1942. године, углавном на обали ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, данашњој општини Вишеград.

Усташе су у том покољу убиле више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Један број људи утопио се у Дрини бјежећи од усташа. Најмасовније убијање људи извршено је 22. марта 1942. године, али су убијања трајала до почетка маја те године.

Српски цивили су углавном били из збјегова са подручја Рогатице, Вишеграда, Хан Пијеска, Кладња, Сокоца, Олова, Пала и Сарајева.

Српске цивиле, нагомилане на обали, напале су усташе, убијале их, мучиле, силовале жене и бацале у воду, а неки су, да би се спасили од усташког ножа, сами скакали у ледену Дрину. Према изјавама свједока, један број људи од убијања су спасили Нијемци и недићевци. 

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Srboljub 29.05.2021. 14:54
    Tačno, ratni profiteri i izrodi su slali sinove na zapadne fakultete, oni se tamo naučili Lenjinivom satanizmu(bukvalno)te kao španski veterani bili u logoru u Fr. tamo ih regrutuju Švabe i nakon obuke dovoze u Zg u ljeto 41.i sa zadatkom šalju među Srbe, isti ti su bili 70 % komandnog kadra NOB.
  • Generic placeholder image
    gago 29.05.2021. 11:40
    Србољуб, узалуд нам сва писања ако наша поколења о овим злочинима геноцида над српским народом не буду учила у школама, и то од најнижих разреда основне школе! Отац К.Поповића је током 1.св рата био војни лиферант који се обогатио стављајући пјесак у брашно за српску војску! Паметном доста ...
  • Generic placeholder image
    Srboljub 29.05.2021. 10:42
    Juče sam pisao, nakon što su danima štitili odstupnicu naroda, četnici su bili napadnuti i od najopremljenije partizanske jedinice pod komandom Koče P. i to rame uz rame sa svojim stalnim saveznicima ustašama. Zločinci gori od francetićevaca jer su većinom bili srpski izdajnici i izrodi.
  • Generic placeholder image
    Paja 29.05.2021. 09:45
    Гдје су били партизани?
    Шта су они тада радили?
Повезане вијести
Стари Брод - исказ групе свједока из Чајнича Стари Брод - исказ групе свједока из Чајнича
Стари Брод - из пресуде усташи Ибру Алиспахићу из Вишеграда Стари Брод - из пресуде усташи Ибру Алиспахићу из Вишеграда
Стари Брод - свједочанство Ђорђа Вишковића Стари Брод - свједочанство Ђорђа Вишковића
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    2h 50m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    23h 57m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    9h 56m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    8h 23m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    4h 5m
    0