Обиљежен Дан и крсна слава Музичке академије (ФОТО)

11.06.2021. 14:45
0
ИЗВОР: Катера

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву обиљежила је Дан и крсну славу Свету мученицу Теодосију Тирску.

У Храму Светог Василија Острошког на Вељинама у 9.00 часова служена је литургија и обављено ломљење славског колача, а након тога су промовисани дипломирани и мастер студенти ове академије.

Слика

Обиљежавању свечаности присуствовао је и Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом који је истакао да је данашњи дан важан за ову установу, јер се кроз крсну славу сјећамо великих духовних вриједности.

- Понекад заборавимо велике духовне вриједности и можда нас освоји нека материјалистичка идеологија, па се све мјери стварима овога свијета и времена. Међутим, из данашње славе можете разумјети да се ништа баш не може мјерити ововременским мјерама већ духовним вриједностим, као што су свети мученици, светитељи, они велики и узвишени људи који су сав свој живот посветили Богу, односно човјеку. Они су живјели због нас, борили се за нас и страдали за нас, као и Света мученица Теодосија – рекао је митрополит Хризостом додајући да се Света мученица Теодосија жртвовала да би нама послужила као примјер како треба да се боримо за добро у овоме свијету и времену.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом је истакао „да када би га питали шта би био да није владика, он би рекао да би био музичар“.

- Често кажемо „На почетку бијеше ријеч“, а ја кажем „на почетку бијеше музика“, јер је музика за мене велика инспирација. Ја сам веома посвећен музици, волим је и живим на један музички начин. Свака музика, свако пјевање, пјесма, за мене је посебан доживљај и уживам у пјевању, посебно хорском – истакао је митрополит истичући да је велики благослов студирати музику.

Према његовим ријечима, музика доноси дубоке поруке, она се доживљава у срцу, души, бићу и емоцијама и музика је један говор и једна бесједа.

- Посебно ми је драго што у склопу Музичке академије дјелује смјер за црквену музику, да имамо диван Камени хор, који је заиста невјероватан – истакао је митрополит пожељевши срећу, здравље и успјех у будућем раду Академије.

- Имаћете у мени увијек велику подршку и помоћ, колико могу – нагласио је Хризостом.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Жужа истакла је да је данас лијепа прилика да се уруче дипломе дипломираним и мастер студентима.

Како истиче, на промоцији студената првог и другог циклуса студија дипломе ће примити 16 мастера музичке умјетности, 23 дипломирана музичара по новом студијском програму, те два дипломирана музичара по старом студијском програму.

- Музичка академија традиционално додјељује награду "Војин Комадина" у част нашег оснивача и утемељитеља, најбољим студентима са просјеком оцјена 10. Ове године имамо пет таквих студената – истакла је Жужа додајући да ће бити уручено и 10 похвала студентима са навећим просјецима.

Такође, ова академија је уручила своје највеће признање, Повељу Музичке академије, диригенту Камерног хора смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Радету Радовићу, у част јубилеја 20 година.

Слика

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић истакао је да је Музичка академија бисер Универзитета у Источном Сарајеву.

- Музичка академија је бренд Универзитета у Источном Сарајеву, овог дијела Републике Српске, Републике Српске уопште и шире. Резултати које постиже ова академија су заиста свјетски вриједни – истакао је Кулић.

Како истиче, само у протеклој академској години 2020/21. години, студенти са смјера за хармонику освојили су око 50 награда, са смјера соло пјевања око 30 награда, а професор Дражан Косорић освојио је пет награда на међународним такмичењима, док је Камерни хор смјера за црквену музику и појање, под руковођењем диригента Радета Радовића, биљежио фантастичне резултате.

Слика

Марко Плавшић, студент четврте године Вокално-инструменталног одсјека на смјеру за хармонику, један од добитника награде "Војин Комадина", истакао је да је поносан што је дио ове велике академске породице и да ће настојати да на најбољи начин представља академију, себе и свој град.

Коментари 0
Повезане вијести
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 35m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    59m
    0
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    21h 52m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    15h 43m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    53m
    0