Обиљежен Дан ослобођења Пала у Другом свјетском рату

03.04.2022. 14:30
3
ИЗВОР: srna.rs

На Палама је данас, полагањем вијенаца на споменик погинулим борцима у Другом свјетском рату, обиљежен 3. април - Дан ослобођења ове општине и поручено је да је обавеза потомака да његују културу сјећања.

Предсједник Општинског одбора СУБНОР-а Миломир Провић рекао је Срни да за ослобођење дали три народна хероја, 36 носилаца споменице и поднијели огромне губитке.

- Од 575 бораца погинуло је њих 244, а 988 људи је одведено у разне логоре - Њемачку, Јасеновац, Доњу Градину, Крушчицу и многе друге, око хиљаду људи је побијено и сахрањено на подручју општине Пале. Укупан број страдалих је око 2.000 - навео је Провић.

Многи су, додао је, страдали на кућном прагу, бранећи породична огњишта и своју нејач.

Он је навео да је страшно то што о броју мртвих немају прецизне податке, због тога што је, како је рекао, Србима у прошлости било забрањено да истражују и говоре о страдалима и трагају за историјском истином.

Шеф кабинета начелника општине Пале Срђан Шекара рекао је да Срби, као слободарски народ, његовањем културе сјећања могу да сачувају српски идеал, а то су слобода и држава.

Шекара је истакао да је веома важно и данас у миру, мудро, на демократски начин сачувати Републику Српску и слободу јер се само тако може обезбиједити опстанак српског народа на овим просторима.

- Живимо у свијету у којем `царују` двоструки стандарди и у којем се брутално прекраја историја, како на овом нашем, унутрашњем, гдје мислим на овакву БиХ у којој неки често намећу историјске фалсификате, тако и на спољном плану. Свједочимо томе да се на перфидан начин рехабилитују најмрачније идеологије у историји човјечанства  - изјавио је Шекара Срни.

Осим представника СУБНОРА, вијенце су положили руководство општине Пале, представници Полицијске управе Источно Сарајево, општинске Борачке организације.

Вијенци су положени и на споменик жртвама Првог свјетског рата 1914-1918. године који се налази у порти Цркве Успења Пресвете Богородице на Палама.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Dodo 04.04.2022. 09:09
    Dajte lokalnim privatnicima i kriminalcima koji su vlasti jedno desetak godina, i neće ništa ostati od ovog spomenika. Sjediće se u novim stanovima nakardnih zgradurina dok zaboravljamo svoju istoriju i svoje pretke.
  • Generic placeholder image
    Krle 03.04.2022. 22:05
    Dobar komentar, sve teški prvoborci i partizani a nemaju nikakve evidencije o poginulim i stradalim Srbima Pala i okoline tokom II svjetskog rata. Šta su radili tokom svoje životne karijere koja se mjeri decenijama. Više od sedam decenija je prošlo od završetak rata, a sada pričaju ti borci lako im je neko branio da popišu žrtve rata. Da im nije slučajno njihov vođa Tito to branio, pa on je umro prije 40 godina, imali su vremena da to urade. Bitno je da su oni uživali sve privilegije kao učesnici NOR.-a.
  • Generic placeholder image
    E čuj 03.04.2022. 15:35
    Kaže između ostalog drug Prović: ”...да је страшно то што о броју мртвих немају прецизне податке, због тога што је, како је рекао, Србима у прошлости било забрањено да истражују и говоре о страдалима и трагају за историјском истином.”
    Ko im je zabranjivao? Pa njegov SUBNOR, njegova partija, njegovi kumovi. Čuj ,subnorovci o tome govore kao da je to neko drugi radio, a ne oni.
Повезане вијести
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    12h 54m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    14h 9m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    20h 0m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    18h 27m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    20h 19m
    0