Обиљежена крсна слава храма Светог Саве у Блажују

27.01.2020. 16:16
0
ИЗВОР: СРНА

Храм Светог Саве у Блажују, у сарајевској општини Илиџа, посвећен првом српском архиепископу и просвјетитељу, данас је служењем Свете литургије у присуству бројних православних вјерника, обиљежио крсну славу - Светог Саву.

Протојереј Миљан Рађеновић је у бесједи рекао да је Свети Сава међу Србима неуморно ширио ријеч Божију која се шири само онда када се живи и када се примјером свједочи.

-Као што је Бог призвао Мојсија да изведе народ из ропства, тако је призвао и Светог Саву да нас крштава у име Оца и Сина и Светога духа и да нас избави и избавља из ропства незнања, паганства, празновјерја и кривовјерја - нагласио је Рађеновић.

Он је подсјетио на поруке Светог Саве да се држимо вјере, лијепих народних обичаја и традиције.

-Овај храм крсну славу обиљежава већ 123 године у свим временима и приликама, и када су овдје били многобројни Срби, а и данас, када су се окупили старосједиоци који су остали да живе на својим огњиштима, те они из Источног Сарајева и околних мјеста који су се одселили, али не желе да забораве своју културу, традицију, ко су и одакле су - рекао је Рађеновић.

Малишани из вртића у Источном Сарајеву су у славу Светог Саве извели пригодан рецитал и награђени су пакетићима.

Дванаестогодишњи Лазар Антић из Источног Сарајева најмлађи је кум храма, за шта се прошле године самоиницијативно пријавио.

Лазар је рекао Срни да му ово кумство представља велику част, те да жели да се српска традиција и обичаји на овим просторима сачувају.

Богату трпезу љубави организовао је уз помоћ оца Владимира који је са радошћу прихватио Лазарев приједлог за кумство.

-Живимо у Источном Сарајеву. Поријеклом смо из Раковице, а ову нашу бившу парохија још осјећамо као своју. Лазар се прошле године пријавио да буде кум и озбиљно је схватио свој задатак тако да је доста тога сам одрадио - рекао је Антић.

Он сматра да је веома важно дјецу на вријеме почети приближавати традицији и обичајима како би их они сачували од заборава за будућа покољења.

Изражавајући жаљење што у овој парохији живи све мање српског становништва, Антић наглашава да је ово ријетка прилика да се родбина, пријатељи и комшије окупе и присјете старих дана.

Он каже да ће идуће године кум храма бити Мирко Лучић.

Међу парохијанима који редовно присуствују овом догађају је Радмило Митрић који каже да је то прилика да види много људи које одавно не среће.

-Живим у Лукавици, а овдје имам кућу. Овдје сам се крстио и четири године ишао у школу. Радује ме што се све више људи одазива и прихвата оваква дружења - рекао је Митрић.

Милан Тамбур, који је рођен у Блажују, а данас живи у Источном Сарајеву, каже да је овдје дошао како би крсну славу прославио са бившим парохијанима из Блажуја, јер је то јединствена прилика да се виде и друже.

Овај младић каже да у Храм Светог Саве редовно долази на своју крсну славу Никољдан, као и на остале велике православне празнике, те да редовно обилази гробове својих предака.

Коментари 0
Повезане вијести
Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
Започети радови на обнови Храма Светог Саве у Завидовићима Започети радови на обнови Храма Светог Саве у Завидовићима
Пренос посмртних остатака митрополита Николајевића у Блажуј 1898. Пренос посмртних остатака митрополита Николајевића у Блажуј 1898.
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    14h 42m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    14h 59m
    3
  • У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
    9h 39m
    3
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    14h 4m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    15h 35m
    5