Обиљежено 106 година од Церске битке

19.08.2020. 13:19
0
ИЗВОР: СРНА

У Текеришу код Лознице одржана је централна свечаност обиљежавања 106 година од Церске битке, једне од најзначајнијих и највећих побједа српске војске у Првом свјетском рату и прве савезничке побједе у Великом рату.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић, који је предводио државну церемонију, истакао је да је Текериш постао симбол мјеста на коме је германски милитаризам и империјалистички експанзионизам први пут "наишао на тврд орах и поломио зубе".

Он је навео да се српски народ у вијековима који су претходили Церској бици одликовао великом истрајношћу и трпељивошћу под туђинском влашћу велике и насилне свјетске силе, саопштено је из ресорног министарства.

- Та висока свест о томе ко смо и шта смо и која је наша историјска мисија и улога у свету, омогућила је да савладамо вишеструко надмоћног непријатеља на Церу - рекао је Ђорђевић.

Он је указао да је та прва побједа Антанте у Првом свјетском рату зауставила иницијални налет Централних сила и можда, на психолошком и плану борбеног морала, у најранијем стадијуму рата представљала трачак наде и први корак ка коначној побједи и слому Централних сила 1918. године.

Ђорђевић је нагласио да је Србија и данас посвећена слободарским идејама државног суверенитета и територијалног интегритета, инсистирању на поштовању међународног права и правде, али да њен економски напредак и привредни раст у посљедњих шест година представљају трн у оку многима који не дијеле њене вриједности и не постижу успјехе као она.

Он је навео да је први стратешки циљ Србије војна неутралност, а улагање у осавремењивање и оснаживање Војске омогућава јој да и надаље води суверену политику и штити своје државне и националне интересе.

Према његовим ријечима, други стратешки циљ Србије је пуноправно чланство у ЕУ.

- То говори о томе да је наша земља чврсто решена да се у највећој мери посвети испуњавању највиших цивилизацијских критеријума кроз усвајање свих демократских начела модерног доба да бисмо земљу наших часних предака са успехом трансформисали у земљу наших поносних потомака - закључио је Ђорђевић.

Церска битка је вођена од 16. до 20. августа 1914. на широком простору планине Цера у којој је храбра српска војска против аустроугарских трупа извојевала прву савезничку побједу у Првом свјетском рату.

У Церској бици српске снаге изгубиле су више од 16.000 војника, а аустроугарска војска око 25.000.

Због изузетних заслуга у руковођењу и командовању у Церској бици, командант Друге српске армије Степа Степановић унапријеђен је у чин војводе.

Коментари 0
Повезане вијести
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    14h 34m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    16h 53m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    17h 20m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    20h 0m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    12h 41m
    0