Обиљежено 27 година од погибије десет војника у НАТО бомбардовању код Жепе

30.08.2022. 19:35
0
ИЗВОР: srna.rs

Код споменика на Зловрху, код Жепе, данас је служен парастос и положени вијенци поводом 27 година од страдања десет припадника Војске Републике Српске у НАТО бомбардовању Републике Српске.

Помену погинулим војницима Рогатичке лаке пјешадијске бригаде, који су били задужени за обезбјеђење телекомуникационог торња на Зловрху, присуствовали су чланови њихових породица, представници Општинске борачке организације и општине Рогатица, саопштено је из локалне управе.

Предсједник Општинске борачке организације Рогатица Мишо Соколовић рекао је да је, осим страдања десет бораца те ноћи, и становништво Српске у протеклих двадесетак година оболијева и умире од карцинома, што је, како истиче, посљедица бомбардовања осиромашеним уранијумом.

Окупљени код спомен-обиљежја на Зловрху и даље се питају зашто су недужни српски борци морали да страдају пред сами крај рата, будући да је торањ на Зловрху већ тада изгубио стратешки значај, јер се користила сателитска технологија.

Јереј Драган Јовић, парох борички, поручио је да не треба заборавити овакве жртве, али ни оне који су испаштали због рата на разне начине.

У НАТО бомбардовању телекомуникационог торња на Зловрху у ноћи између 29. и 30. августа 1995. годоне погинули су Љубомир и Драгомир Бакмаз, Зоран и Раденко Сорак, Велимир Ујић, Милош Јовичић, Дарко Мотика, Зоран Нерић, Андрија Обрадовић и Милан Станишић, сви са подручја општине Рогатица.

Зловрх је највиша кота Жепске планине надморске висне 1.526 метара, која се налази између Рогатице и Сребренице, а била је под контролом Војске Републике Српске.

НАТО авијација бомбардовала је положаје Војске Републике Срспке од 30. августа до 14. септембра 1995. године при чему је бачено 1.026 бомби са осиромашеним уранијумом, а страдало је више од стотину цивила.

Коментари 0
Повезане вијести
Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    11h 18m
    8
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    13h 49m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    11h 32m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    11h 24m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    3h 39m
    0