Објављена дугорочна прогноза: Каква ће бити јесен?

21.08.2020. 20:53
0
ИЗВОР: Index.hr

Суша је током љета захватила многа подручја, али срећом долазе киша и хладније вријеме.

Meteoservis AccuWeather објавио је у петак најновију дугорочну прогнозу за јесен у Европи.

Неколико земаља могли би дочекати уобичајено олујно вријеме.

Историјски активна сезона урагана на Атлантику 2020. године могла би прије доспјети на насловнице у Сјеверној Америци него у Европи, али повећан број тропских система такође значи и веће шанседа се ти системи премјесте преко Атлантика и погоде западну Европу као тропска кишна олуја.

Према AccuWeather метеорологу Тајлеру Ројсу, тропске олује могле би погодити Европу у различитим облицима, од благих вјетрова до снажних налета, од мало кише до обилних поплава.

Олујни вјетрови на сјеверу

Виши AccuWeather метеоролог Алан Реперт додаје да нека подручја Шпаније, Португала и Француске могу имати користи од тих кишних олуја, јер је мањак љетних оборина на неким мјестима донио сушу.

Изван тропских утицаја, подаци о сјеверним олујама у првој половини јесење сезоне значиће већу пријетњу олујних вјетрова на сјеверозападном и западном дијелу континента.

– Према подацима о сјеверним олујама у првој половини сезоне, сјеверозападна Европа, британска острва, подручје од Норвешке до сјеверног дијела Француске и сјеверна Њемачка, могли би очекивати већу пријетњу олујних вјетрова него јужни дио Француске и Португал. То не значи да неће бити и одређених утицаја и на југозападни дио Европе током јесени – рекао је Ројс.

У другом дијелу годишњег доба временски образац ће се промијенити па ће олујне стазе донијети повећани ризик по јужну Француску и Португал, док ће се пријетња по Њемачку и сјеверну Француску смањити.

Прелазак љета у јесен неће бити уочљив за многе Европљане, зато што ће се високе температуре у западним и централним подручјима континента задржати све до септембра. У Шпанији би комбинација врућине и сушних услова могла донијети изнадпросјечно топло вријеме у првом дијелу јесени.

– То би могло значити да би градови попут Париза, Франкфурта, Луксембоурга, Келна и Берлина могли имати температуре и до 32 степена Целзијуса. Посљедњи пут то се догодило средином септембра 2016. године. Иако ће се топлота задржати и у првој половини септембра, то не значи да ће бити потпуно сушно – рекао је Ројс.

Даље према истоку, Ројс очекује да ће се прилично влажно љето у Норвешкој и Финској наставити у кишовитију јесен, захваљујући сјеверноевропским олујама које се очекују. Киша се неће зауставити све до другог дијела сезоне, када ће се вратити сушније вријеме, па чак можда и топлије уочи зиме.

Док су многа подручја западне Европе искусила сушу током љета, у прољеће је било обилних киша које би могле изазвати забринутост око Иберијског полуострва ове јесени, пише "Индекс".

– Пожарна сезона била је краткотрајна, али прилично интензивна јер су прољетне кише оставиле много горива за пожаре. Прије него дођу јесење олује, пријетња од пожара могла би се појавити почетком годишњег доба те се касније битно смањити – објаснио је Реперт, додајући да ће топли услови у Великој Британији спријечити обилније кише и хладније вријеме почетком јесени, али ће промјене усред сезоне донијети надпросјечне кише.

Шта чека Балкан и југоисточну Европу?

У централној и југоисточној Европи промјена средином јесени донијеће на неким мјестима готово зимско вријеме.

– Промјена обрасца средином јесени донијеће олујно и хладније вријеме у централној и југоисточној Европи. То ће донијети надпросјечне сњежне падавине у вишим подручјима Алпа и скијалиштима. То би могло значити и ранији почетак скијашке сезоне у неким одредиштима, посебно у централним Алмапа – рекао је Реперт.

Ројс је додао и да би у долинама у унутрашњости Балкана и сјеверној Украјини могло доћи до штете ако ће се умјерена акумулација снијега догодити док лишће још буде на дрвећу.

– Како широм сјеверне Европе буде долазило сушније вријеме, пријетња ударима хладноће у Пољској, Њемачкој, па чак и источној Француској ће се повећавати. То би могло довести до благо исподпросјечних температура у Њемачкој и посебно Пољској, те у балтичким држава или чак у сјеверној Украјини – рекао је Ројс.

А са доласком хладног ваздуха, пријетња зимским временом вратиће се у нека подручја.

– Повећаће се шансе за снијег у мјестима као што су Пољска, Бјелорусија и балтичке земље све до сјеверне Украјине. Не очекујемо надпросјечне сњежне падавине, али могло би бити неколико дана слабог снијега – закључио је Ројс.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра промјенљиво, током ноћи киша Сутра промјенљиво, током ноћи киша
Сутра сунчано и топло Сутра сунчано и топло
Сутра нестабилно са пљусковима и грмљавином Сутра нестабилно са пљусковима и грмљавином
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    14h 56m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    7h 19m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    11h 52m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    14h 49m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    14h 40m
    0