Објављено 30 награђиваних романа

31.08.2022. 17:18
0
ИЗВОР: srna.rs

Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево до сада је објавио 30 романа награђиваних на конкурсу “Златна сова” и пет на конкурсу “Совица”, чиме жели да пружи што већи допринос културном животу Републике Српске, изјавио је директор Завода Бојан Ђенић.

Ђенић је на дружењу са добитницима овогодишњих књижевних награда “Златна Сова” и “Совица” и новинарима рекао да је Завод синоћ обиљежио 30 година постојања и уручио ове књижевне награде.

Он је навео да ове године прослављају и 10 година “Златне сове” – награде за најбоље необјављено књижевно дјело, те напоменуо да је “Совица” награда за најбоље необјављено књижевно дјело за дјецу.

Добитница овогодишње “Совице” Соња Арсић Вукомановић из Београда изразила је наду да ће читаоцима бити задовољство да прочитају њену књигу “Како сам заволела своје име” и да ће оправдати оно што је жири одредио као најуспјешнију књигу за дјецу.

Она је нагласила да је изазов писати за дјецу и да би било добро да ове књижевности има више.

Предсједник жирија за додјелу овогодишње награде “Златна сова” Сања Мацура подсјетила је да се већ 10 година додјељује ова књижевна награда, истичући да је 30 објављених романа у оквиру ове едиције респектабилан број за било ког издавача.

Она је рекла да је прво мјесто припало Драгани Кнежевић из Неготина за роман “Слике од стакла” – необичан роман који спаја сликарство и књижевност.

- Јунакиња је сликарка која пише роман, а роман ће бити пријемчив и за читаличку публику која није склона читању тешког штива, али ће бити изазован и за оне који траже неке дубље књижевне слојеве - каже Мацура.

Она је додала да је другопласирани роман “Трн у пети” Ивана Новчића фантастично штиво о рату који је задесио ове наше просторе деведеситих година прошлог вијека.

- Роман у себи спаја цјелокупну причу о рату који почиње у Словенији. Младићи који су до јуче безбрижно играли баскет и бавили се тиме да саставе идеалан тим Југославије који би освојио златну медаљу на Олимпијади, одједном се нађу у ситуацији да их неко убија - рекла је Мацура.

Она је навела да трећепласирани роман “Оливера учи Њемачки” говори о жени која има 40 година и налази се на некој раскрсници, јер је и мајка, и супруга, и кћерка и гради каријеру.

Добитница “Златне сове” Драгана Кнежевић каже да су чудесни путеви који су овај роман довели на ове просторе.

- Роман говори о играма случајности, о судбини којом ми можда не управљамо, о томе нечему што можда управља нама - каже Кнежевићева.

Према њеним ријечима, случајност је да се роман нађе у Источном Сарајеву, а да у једном дијелу говори о овом простору и о свему што се овдје догађало.

- Ово је у суштини прича о огромном пријатељству које се ствара једном у животу и које се завршава нестанком једног од пријатеља. Роман је и прича о кризама живота кроз које пролазимо, о начинима и тражењима изласка из њих и траговима које остављају на нама - нагласила је Кнежевићева.

Она је напоменула да је роман и једна врста путовања кроз свијет у којем свако тражи оно што и главни јунак, а то је љепота.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду
У сриједу промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву У сриједу промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву
Милан треба нашу помоћ – позови 17047 Милан треба нашу помоћ – позови 17047
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    20h 41m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    2h 42m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    5h 22m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    2h 15m
    0
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    17h 11m
    0