Обољелима од ријетких болести доступна храна за посебне намјене

09.06.2023. 14:51
0
ИЗВОР: srna.rs

Обољелима од ријетких болести од данас је омогућено да на рецепт добијају храну за посебне медицинске намјене јер је почела са примјеном измијењена листа лијекова који се издају на рецепт, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

На листу А лијекова који се издају на рецепт за обољеле од ријетких болести, чији је статус потврђен у Центру за ријетке болести, уврштена је храна за посебне медицинске намјене и то фантомалт, МЦТ уље, Л-карнитин фрезенијус /Л-царнитин Фресениус/, Неокате јуниор /Неоцате Јуниор/, Милупа ГА два /Милупа ГА 2/, Гликосада /Глyцосаде/, истиче се у саопштењу.

На листу су уврштена и још четири нова лијека за обољеле од ријетких болести.

Ријеч је о лијековима фенетерол, ипратропијум бромид; дефлазакорт таблете; перампанел таблете и ацитретин капсуле.

Ови лијекови нису регистровани у БиХ те су уврштени на листу А1 лијекова који се издају на рецепт, а како би се и даље омогућила рефундација трошкова обољелима од ријетких болести који користе ове лијекове, будући да их апотеке у БиХ углавном немају.

На листу А1 је, такође, уврштен и лијек намијењен пацијентима који су на хемодијализи /калцијев ацетат, магнезијев карбонат/, као и лијек баклофен за пацијенте обољеле од церебралне парализе, мултипла склерозе и других обољења нервног система.

- У питању су, дакле, нерегистровани лијекови које породице обољелих набављају углавном у иностранству и накнадно од Фонда рефундирају трошкове за те лијекове - прецизирано је у саопштењу.

Из Фонда подсјећају да је и у фебруару ове године уврштено 12 лијекова на листу А1 лијекова који се издају на рецепт, такође, за обољеле од ријетких болести и поједина друга тешка обољења.

- Новим Законом о обавезном здравственом осигурању Српске прецизирано је у којим случајевима се може одобрити рефундација трошкова здравствене заштите и она није предвиђена за лијекове који се не налазе на листи лијекова који се издају на рецепт. Свјесни потребе да су за поједина тешка хронична обољења, попут за обољеле од ријетких болести, потребни и поједини лијекови који нису били обухваћени листом лијекова који се издају на рецепт, Фонд је уврстио на листу поменуте лијекове - саопштено је из Фонда здравственог осигурања Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Конкурс „Живот је у локалној заједници“ отворен до 8. октобра Конкурс „Живот је у локалној заједници“ отворен до 8. октобра
У Српској рођено 27 беба У Српској рођено 27 беба
Република Српска уводи фемицид у законодавство Република Српска уводи фемицид у законодавство
Најчитаније
 • Донесене измјене о борачком додатку
  5h 29m
  0
 • Рекеташи харају Бањалуком и Сарајевом
  10h 57m
  0
 • Ево која је држава проглашена најбољом за живот
  22h 33m
  1
 • За осумњиченима у афери "Тунел" трагали у околини Јахорине
  6h 47m
  0
 • Појачане војне активности током ноћи у близини аеродрома
  7h 22m
  0