ОЦ „Јахорина“ на наплату стигло 20 милиона КМ

30.01.2024. 12:29
3
ИЗВОР: capital.ba

Олимпијском центру “Јахорина” јуче је истекао трогодишњи грејс период за два дугорочна кредита од укупно 20 милиона КМ, а у августу ове године на наплату доспијевају рате по основу још три кредита у укупном износу од скоро 50 милиона КМ, открива КАПИТАЛ.

Према званичним подацима ОЦ „Јахорина“, дугорочни кредит код Шпаркасе банке реализован је 28. јануара 2021. године на период од десет година, по камати од 3,95 одсто и грејс периодом од три године. Намјена овог кредитног задужења је прва фаза изградње шестосједне жичаре Рајска долина.

Поред тог кредита код Шпаркасе банке, прва рата на наплату јуче се стигла и по кредиту Нове банке од десет милиона КМ, такође на период од десет година, каматом од четири одсто и грејс периодом од три године. Намјена овог кредита је друга фаза изградње шестосједне жичаре Рајска долина, те пројектовање и прва фаза изградње гондоле Пале-Јахорина.

У августу ове године истиче грејс период за још три кредита ОЦ „Јахорина“ у укупном износу од скоро 50 милиона КМ. Ријеч је 19,6 милиона КМ кредита код Уникредит банке Мостар који је подигнут за пројектовање и изградња гондоле Пољице. Грејс период за овај кредит подигнут на десет година по камати о 3,99 одсто истиче 25. августа.

Три дана касније истиче грејс период за кредит од 20 милиона КМ са каматом од четири одсто код Нове банке који је подигнут за пројектовање и изградњу жичаре Трново, затрављивање 200.000 квадрата ски стаза на Јахорини, те осњежавање и изградњу нових ски стаза на Игриштима.

Истога дана истиче грејс период и за кредит од десет милиона КМ код Шпаркасе банке подигнут за пројектовање и изградњу полазне, излазне станице и гараже гондоле Пољице и изградње гараже гондоле Партизан.

Није јасно како и од чега ће ОЦ „Јахорина“ измиривати обавезе по приспијећу наведених кредита, јер годинама уназад кубури са измиривањем милионских дуговања.

Поред тога, посебан проблем је што се дио послова за који су подигнути кредити, попут прве фазе изградње гондоле Пале-Јахорина, налази тек у повојима, а већ су пристигле рате за његову отплату.

Иако управа ОЦ „Јахорина“ упорно покушава убиједити јавност да успјешно послује, код банака не ужива углед. То се најбоље показало крајем новембра прошле године када је ОЦ „Јахорина“ морао по кредитно задужење преко Дрине, јер ниједна домаћа банка није жељела да их кредитира. ОЦ „Јахорина“ тада је код београдске „Алта банке“ подигла краткорочни кредит од 4,6 милиона евра уз високу камату од 10,75 одсто.

Враћање тог, као и свих осталих кредита ОЦ „Јахорина“, безусловно је гарантовала Влада РС која је и почетком овог мјесеца дала гаранцију од 13,5 милиона КМ на задужење ОЦ „Јахорина“ код Инвестиционо-развојне банке Републике Српске. Рок отплате кредита је 12 мјесеци, једнократно по доспијећу са фиксном каматном стопом од 3,5 одсто.

Упркос томе што им због неизмиривања обавеза током грејс периода банке често блокирају рачуне, предсједник Надзорног одбора ОЦ „Јахорина“ Недељко Елек каже да то што су им јуче на наплату стигле прве рате по кредитима од 20 милиона марака не представља никакав проблем.

- Немојте ви из КАПИТАЛ-а да бринете, ми ћемо уредно измиривати све своје обавезе. То што је истекао грејс период не представља проблем. Наравно да свако може да има проблема у пословању, али не морате ви да бринете - каже Елек.

У јасној намјери да избјегне конкретне одговоре на наша питања, Елек је као и сваки пута до сада поново почео да говори о финансирању нашег портала, али је потврдио за КАПИТАЛ да у августу ове године истиче грејс период за још три кредита у укупном износу од чак 50 милиона КМ.

- Добро ви то пратите, могли смо вас ангажовати у књиговодству. Али не брините, ми ћемо уредно измирити своје обавезе, а ако нам зафали, тражићемо од вас да нам дате мало пара које добијате из иностранства - у свом маниру је рекао Елек, избјегавајући одговор на конкретно питање „како ће уредно измиривати обавезе по доспјелим ратама кредита када нису уредно измиривали обавезе ни током грејс периода“.

Пише: Д. Момић

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    131 31.01.2024. 11:03
    eno je milokradov balvan uzeo plac od 20mil.evra pa kompenzujte iz supljeg u prazno bagro lopovska i izdajnicka
  • Generic placeholder image
    Kojo 30.01.2024. 22:31
    Koliko su samo šume isjekli da bi prvili motele i hotele, kako je sve manje snijega neće ni biti vode za piće a kamoli za osježnjavanje. Napravili ruglo od nekadašnje ljepotice Jahorine. Dobar domaćin nikad nije živio i privređivo od kredita i zaduživanja, nego je bilo "uzdaj s u se i u svoje kljuse". Sveće to jednog dana doći na naplatu.
  • Generic placeholder image
    x 30.01.2024. 12:50
    Nije problem da se zadužuju i grade ako mogu sami vraćati kredite ali ne od strane Vlade RS i narodnih para.
    Svako posluje koliko može a ako ne može smanji obim ili više ne radi.
    Klimatske promjene takođe ne idu u prilog i očekivati je probleme u narednim godinama sa vještačkim osnježavanjem a o dovoljno prirodnog snijega ne treba ni razmišljati.
    I pored svega neki misle da je pametno ulagati u Igrišta a i Jahorina već ima velike probleme.
    Vjerovatno će se sve završiti sa sve manje skijanja a više zgrada gdje i neće biti loše imati apartman za sebe (ako bude riješen problem vode i kanalizacije) ali zarade od izdavanja će biti sve manje.
Повезане вијести
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Хотели и њихови гости ће убудуће враћати дугове ОЦ "Јахорина" Хотели и њихови гости ће убудуће враћати дугове ОЦ "Јахорина"
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 58m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 53m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 41m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 47m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 15m
    0