ОЦ "Јахорина" за PR активности и стратешко планирање даје 120.000 КМ

01.10.2021. 19:26
0
ИЗВОР: capital.ba

Олимпијски центар "Јахорина" планира за PR активности и стратешко планирање издвојити скоро 120.000 марака, а од понуђача захтијевају да је у посљедње три године организовао "најмање пет догађаја којима су присуствовали највиши владини званичници", пише портал Capital.

Понуђач који од Олимпијског центра (ОЦ) добије уговор биће у обавези да им пружи услугу стратешког планирања, што подразумијева анализу досадашње комуникације ОЦ, креирање стратегија и планова за комуникацију центра у јавности, као и односе са владиним и државним институцијама.

Када су у питању PR активности и односи са медијима фирма која добије овај посао имаће обавезу припреме свих press материјала, уговорање интервјуа и осталих медијских наступа, али и израду плана и активности друштвено одговорних пројеката ОЦ "Јахорина".

У Центру још траже и услугу кризне комуникације и медија мониторинга који подразумијева континуирано праћење објава које се тичу пословања ОЦ "Јахорина" и друге активности из те области.

Онај ко се буде желио пријавити за обављање ових услуга за Олимпијски центар мораће доказати између осталог да је у посљедње три године имао пословне приходе у минималном износу од 190.000 КМ.

Када говоримо о техничкој и професионалној способности од понуђача се захтијева да је у посљедње три године реализовао најмање пет пројеката планирања и спровођења кризне комуникације.

Такође је неопходно да докаже да је у посљедње три године реализовао најмање један пројекат у области односа с јавношћу и комуникација који има релевантно регионално и струковно призање.

- Неопходно је да је понуђач у посљедње три године реализовао најмање пет догађаја уз присуство највиших владиних званичника - истакнуто је у тендеру, иако је потпуно нејасно због чега је овај услов постављен и какве везе има са PR активностима и стратешким планирањем, осим уколико тендер није намијењен тачно одређеној фирми, пише портал Capital.

Предузеће које се пријави на овај тендер мораће и кадровски испунити услове ОЦ "Јахорина", односно доказати да имају минимално једног запосленог који има искуство рада у медијима у периоду од преко десет година, као и минимум једног запосленог који има искуство рада у маркетингу у периоду од преко десет година.

Ту није крај "необичним условима".

Понуђач мора запошљавати и "најмање пет радника који имају више од пет година искуства на пројектима корпоратвине, бренд и кризне комуникације, али и једног запосленог са више од пет година искуства у раду у државној управи".

Мора имати и најмање једног радника са више од три године радног искуства на пројектима заштите и очувања животне средине и заштићених подручја.

Сарадник за правне послове у организацији "Transparency international" Дамјан Ожеговић каже за Capital да су се са сличном ситуацијом, као што је поменута, по питању јавних набавки сусрели код градње зграде Уставног суда.

- Тада је затражено да понуђач има искуство у грађењу зграда са 2.500 квадрата корисног простора за правосудне иституције што је било ограничавајуће и гдје се већ унапријед знало да ће бити један понуђач, јер такви услови, иако нису у супротности са Законом они такође нису ни законити. То је рупа у Закону јер то није забрањено, али очигледно је да долази до ограничавање правичне и и фер конкуренције - истакао је Ожеговић.

Коментаришући услове по питању кадровског капацитета које је од понуђача затражио Олимпијски центар, Ожеговић је рекао да такви услови сигурно неће допринијети неком посебно бољем квалитету услуга, али, како каже, такво понашање уговорних органа је познато од раније.

- Закон, како је напоменуто, такво нешто не спријечава али је ограничавајуће. Што више дају квалификационих услова они ограничавају конкуренцију и засигурно је да то не може испунити довољан број понуђача, а претпостављам да такве услове не испуњава више од једног понуђача - навео је Ожеговић.

Capital је раније писао како је ОЦ "Јахорина" прошле године остварио добит од 2,1 милион марака што је њихов најбољи резултат у посљедњих неколико година.

Профит Олимпјиског центра лани је знатно повећан у односу на 2019. годину када је износио свега 78.941 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    20h 9m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    20h 53m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    10h 29m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    14h 33m
    0
  • Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу
    20h 37m
    3