Од наредне године треће повећање плата

15.12.2022. 15:37
0
ИЗВОР: srna.rs

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић рекао је да од 31. децембра слиједи и треће повећање плата према споразуму буџетских синдиката и Владе из јуна, којим је дефинисано да ће све плате испод републичког просјека од наредне године бити увећане за пет одсто.

- У споразуму је преостао још четврти корак повећања плата и за те намјене је у буџету Републике Српске предвиђено додатних 127 милиона КМ - изјавио је новинарима Марић.

Он је истакао да је данас Републички одбор Синдиката управе формирао радну групу која ће израчунати индекс потрошачких цијена и инфлацију, јер та ставка у споразуму гласи да ће се повећање извршити у складу са растом трошкова живота и инфлације, како би били спремни за скупштину која ће се одржати у фебруару, када ће бити усвојени конкретни захтјеви колико ће износити захтјев за повећањем плата.

Марић је током паузе сједнице Републичког одбора Синдиката управе Републике Српске, који се одржава у Теслићу, рекао да синдикат тражи од Владе да се од јануара приступи повећању плата у јединицама локалне самоуправе.

Он је навео да, имајући у виду инфлацију и раст трошкова, јединице локалне самоуправе треба да прате политику републичке власти када је у питању повећање плата.

Марић је као један од закључака Републичког одбора Синдиката управе навео да треба водити рачуна о избору министра из ресора за рад и борачко-инвалидску заштиту, с обзиром на то да 260.000 радника у Српској од 2016. године нема општи колективни уговор.

Он је указао на значај Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске у свјетлу процеса додјељивања кандидатског статуса БиХ од ЕУ и наступајућих реформи.

Марић је навео да је Републички одбор дао пуну подршку синдикалној организацији Градске управе Требиње и ватрогасцима у том граду. 

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    16h 27m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    17h 42m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    23h 33m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    22h 0m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    23h 52m
    0