Одата почаст за 28 радника предузећа "Фамос-Коран"

17.10.2023. 14:02
1
ИЗВОР: srna.rs

На Палама је данас служен помен за 28 некадашњих радника предузећа "Фамос-Коран" и Фабрике мотора специјалне намјене који су као борци Војске Републике Српске /ВРС/ погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Славка Брезо, чији је супруг Жељко погинуо 30. априла 1994. године, каже да се из године у годину окупљају на овом мјесту у кругу фабрике "Фамос" гдје обиљежавају помен за 25 страдалих радника овог предузећа и три некадашња радника из "Фабрике мотора специјалне намјене".

Брезо је захвалила Борачкој организацији Пале која породице погинулих из године у годину окупља, што чувају српску историју од заборава, те истакла да су њихове ране исте и ове године, као и онда када јој је муж погинуо.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да се град Источно Сарајево труди да културу сјећања одржи на високом нивоу, па је зато започет пројекат изградње спомен-обиљежја за погинуле српске цивиле у 20. вијеку.

- Биће изграђено спомен-обиљежје великанима српског здравства, као и жртвама НАТО бомбардовања који ће се налазити на Палама. У сарадњи са борачким организацијама врше се обнављања мањих мјесних гробаља - рекао је Короман.

Он је рекао да су "Фамос-Коран" и Фабрика мотора специјалне намјене дале печат Палама јер су покренуле урбанизацију те општине, а некадашњи радници ових предузећа дали свој допринос за очување Републике Српске.

Цвијеће и вијенце на споменике некадашњим радницима "Фамоса" и на спомен-плочу радницима "Фабрике мотора специјалне намјене" положили су чланови породица погинулих бораца, представници општине Пале, града Источно Сарајево, СУБНОР-а и Економског факултета.

Помену и полагању цвијећа и вијенаца присуствовао је и народни посланик Дамјан Шкипина.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Nevena 17.10.2023. 15:26
    A gdje su te Fabrike sad???Izgleda da ih nema. Nema metalske industrije a one su nekad bile stub grada. NEKA NEKO KAZE STA JE SA TIM FABRIKAMA.
Повезане вијести
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 21m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 54m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 20m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 33m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 2m
    3