Одата пошта погинулим припадницима Другог одреда Специјалне полиције

14.03.2021. 14:21
0
ИЗВОР: СРНА

Ветерани Другог одреда Специјалне полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске су достојанствено, поштујући епидемиолошке мјере, данас у Шековићима обиљежили 28 година од формирања ове ратне јединице.

Обиљежавање је почело служењем парастоса у Цркви Пресвете Богородице у Шековићима, а након тога посјетом Спомен-соби, гдје су учесници скупа положили цвијеће и прислужили свијеће у знак сјећања на погинуле.

Ратни командант Другог одреда специјалне полиције Шековићи Милош Ступар изјавио је Срни да шековићки одред полиције био под посебним ударом Суда БиХ, а велики број припадника био је обухваћен истрагама, више њих суђењима.

- Седам људи је осуђено на издржавање максималне казне, по старом закону од 20 година, све због лажног свједочења. Данас је наша обавеза да затвореницима и члановима њихових породица осигурамо да затвореничке дане издрже што лакше, уз нашу свеобухватну помоћ - изјавио је Ступар.

Бивши припадник елитне јединице Специјалне бригаде полиције Јеленко Лукић изјавио је да су данас помијешана осјећања среће и туге.

- Срећан сам што послије годину дана видим драге људе, али сам и тужан због погинулих сабораца. Ово је прилика да евоцирамо успомене са ратишта, на којима је било тешко и тужно, због рањених и погинулих бораца, али са друге стране било је и великих успјеха у борбама, што нас је одржало - прича Лукић.

Јединица је формирана 10. марта 1993. године у Шековићима, а у ратним дејствима шековићки специјалци борили су се и на сарајевском и крајишком ратишту, Подрињу, Озрену, те на другим мјестима гдје се бранила Република Српска.

У борбама за одбрану Републике Српске живот је дао 21 припадник одреда, а било је више од 130 рањених.

О голготи кроз коју су прошли припадници Другог одреда свједоче и документарни Филмови "Да се не заборави" и "Хероји ту поред нас", аутора Љубише Милутиновића.

Бивши припадник ове елитне јединице Љубиша Милутиновић изјавио је да документарни филм "Хероји ту поред нас" говори о два припадника одреда, Милошу Ступару и Зорану Томићу Згемби, који су послије рата доживјели невиђену голготу и прогон.

Он је подсјетио да је Милош Ступар провео четири године и седам мјесеци у истражном затвору и да је у првостепеном поступку осуђен не 40 година, да је Зоран Томић провео три године и шест мјесеци у истражном затвору и осуђен на 32 године затвора, док су у другостепеном поступку обојица ослобођени, што говори колика је неправда коју је суд учинио према њима, а и другим борцима који неправедно служе казне. 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе
Нерадни дан у Српској Нерадни дан у Српској
Најчитаније
  • Најављени прекиди електричне енергије
    4h 28m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    17h 4m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    2h 24m
    0
  • Нађа Рудакијевић, ученица ОШ „Петар Петровић Његош“, награђена на ликовном конкурсу Црвеног крста
    23h 53m
    0
  • Проба Израела на Еуросонгу: Подигли палестинску кефију па избачени из арене
    15h 18m
    0