Одиграна представа "Пиџама за шесторо"

04.11.2022. 09:37
0
ИЗВОР: srna.rs

Трећег дана 27. Фестивала малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву одиграна је представа "Пиџама за шесторо" Градског позоришта Јазавац из Бањалуке.

Редитељ Жељко Стјепановић рекао је синоћ да је "Пиџама за шесторо" комедија, чији је оригинални текст толико често адаптиран и прилагођаван да су се те адаптације врло често удаљавале од оног што ова комедија суштински јесте: водвиљ.

- У нашем водвиљу, покретач драмске радње је страсна жеља главног лика да, иако ожењен, има љубавну везу са другом женом. Та жеља, банална али људска, ставља нас у низ комичних ситуација у којима се извргавају смијеху и подсмијеху мане, пороци и настраности појединца и читавог слоја одређеног друштва - навео је Стјепановић.

Играли су Жељко Еркић, Златан Видовић, Ања Илић, Миљка Брђанин, Драгана Марић, Велимир Бланић.

Синоћ је и Селма Мехић извела монодраму "Салома", коју је режирала заједно са Мајом Ђуриновић.

"Салома" је, само дјелимично, драма Мирослава Крлеже. Овај текст је објављен 1963. године и у више наврата је игран на позорницама широм бивше Југославије. "Салома" је резултат вишегодишњег истраживања теоријских радова и грађе из Крлежине заоставштине.

Лик тужне јудејске краљевне окружене "лажљивцима, глупанима, улизицама и убојицама" Крлежа је започео обликовати још као бунтовни младић 1913. да би током наредних 50 година, који укључују два свјетска рата и бурне политичке промјене, мијењао снове и ставове у драми тражећи, након краткотрајне наде у Пророка, смисао преживљавања, а онда и интимно оправдање за животне компромисе.

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    23h 46m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 42m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    22h 46m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    19h 39m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    13h 30m
    1