Одржан 9. Међународни Светосавски коцерт у Источном Новом Сарајеву

28.01.2023. 18:54
0
ИЗВОР: srna.rs

Удружење гуслара и пјевача завичајне пјесме "Срђан Кнежевић" организовало је у Источном Сарајеву 9. Међународни Светосавски коцерт, на којем су наступили бројни гуслари, фрулаши, глумци, пјесници, те изворне пјевачке групе из 15 градова Републике Српске и Црне Горе.

Предсједник Удружења Миленко Дивљан рекао је новинарима да на вечерашњем концерту учествује 10 музичких и шест пјевачких група, седам гуслара, од којих четворица младих, неколико фрулаша, глумица Јелена Човић из Источне Илиџе и један млади хармоникаш са Сокоца.

Дивљан је рекао да је веома изазовно организовати овакав концерт јер је потребно више од 4.000 КМ, што је за ово удружење много новца, с обзиром да нису на буџету ниједне општине, али да им жеља да сачувају сјећање на легендарног команданта јединице "Бели вукови" Срђана Кнежевића помаже да истрају.

Он је додао да су организацију концерта подржали општина Источно Ново Сарајево и Калиновик, док су преостала средства обезбијеђена новцем од чланарина и прилозима неколицине донатора.

Дивљан је нагласио да су у овом удружењу организовали малу школу гуслара како би традиционалну музику и инструменте сачували од изумирања, те да ће се први ђаци представити публици вечерас.

Он је навео да је за Васкрс предвиђен специјални програм у славу 12 погинулих гуслара, који су животе дали бранећи Републику Српску, те да се нада да ће снимити и филм о њима, који ће бити приказиван широм Српске.

Вођа женске групе Удружења "Срђана Кнежевића" Радмила Прстојевић рекла је да цијело удружење броји око 30 чланова, а пјевачка група девет жена, те да ће вечерашњи наступ бити посвећен Светом Сави.

Шеснаестогодишњи гуслар Лазар Витомир из Хан Пијеска сматра да овакве манифестације имају велики значај, а публици ће се представити с пјесмом о љубави "Рада с Романије".

Члан Гусларског друштва "Старина Новак" са Пала Стефан Гавриловић рекао је да ће вечерас одгуслати пјесму "Свети Сава" у осмерцу.

Коментари 0
Повезане вијести
Свечано откривена спомен-табла посвећена Моми Капору у Источном Новом Сарајеву (ФОТО) Свечано откривена спомен-табла посвећена Моми Капору у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
Катић најавио могућност оснивања Дома здравља у Источној Илиџи? Катић најавио могућност оснивања Дома здравља у Источној Илиџи?
Нова саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву - Возите опрезно! Нова саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву - Возите опрезно!
Најчитаније
 • Дјеца брачног пара који је скочио са зграде пронађена мртва у стану
  22h 18m
  1
 • Свечано откривена спомен-табла посвећена Моми Капору у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  21h 36m
  3
 • Пожар у Бутмиру стављен под контролу, ватрогасци упутили апел грађанима
  20h 56m
  0
 • Ухапшено 10 лица због трговине дрогом
  21h 59m
  0
 • Сјећање на непоновљивог Мому Капора
  8h 50m
  0