Одржана бесплатна радионица о важности заштите од сајбер напада

16.06.2023. 16:12
0
ИЗВОР: katera.news

Компанија м:тел и чланица њене групације Logosoft из Сарајева, која је водећа ИТ компанија у БиХ, интензивно раде на развијању свијести о важности едукације на тему заштите од цyбер напада, а један од начина је и организовањем бесплатних радионица.

Узимајући у обзир свеприсутност цyбер напада у БиХ, а и у свијету, компанија м:тел, односно Logosoft желе активно учествовати у образовању наше академске заједнице из ове области и омогућити студентима да се упознају са сетом алата који се могу користити у одбрани ИТ инфраструктуре од цyбер напада.

С тим у вези, 15. јуна, организована је бесплатна радионица у којој су учествовали студенти Електротехничког факултета у Источном Сарајеву, а тема радионице је била управо „Како одбранити ИТ инфраструктуру од сајбер напада“. Предавач је био Лука Манојлович, консултант и екстерни системски администратор за 40+ компанија и ИСП-а, а који носи и звање Microsoft Most Valuable Professional за подручја Consumer Security, Management infrastrucuture и Small business server.

Укупно 16 студената наведеног факултета посјетило је Logosoftov едукацијски центар, те су на овој радионици прошли кроз поставке, принципе и подешавања ИТ система у циљу одбране од цyбер напада. Циљ радионице је и да студенти понесу са собом знање о томе које концепте је пожељно имплементирати прије појаве цyбер напада те које концепте примијенити уколико се сајбер напад реализује. Радионица је организована на начин да је интерактивна и да студенти сва научена знања могу примијенити на практичним лабораторијским вјежбама током едукације.

Током трајања радионице, студенти су се упознали и са сетом алата из Wиндоwс оперативног система попут поставки Active Directory-ja, Group Policy-ja, Windows Firewall-a, Event viewer-a и додатних алата са којим се може додатно осигурати ИТ окружење на начин да имају већу контролу и већи увид у дешавања у том систему.

У оквиру свог друштвено одговорног пословања, компаније м:тел и Logosoft свакако, поред хуманих, културних и спортских пројеката, подржавају учење и знање као најбољи начин улагања у будућност заједнице и друштва.

Коментари 0
Повезане вијести
Савремене учионице и видео-надзор – донација компаније м:тел Савремене учионице и видео-надзор – донација компаније м:тел
HBO Max постао је Max– уживајте у најбољим садржајима путем м:тел-а HBO Max постао је Max– уживајте у најбољим садржајима путем м:тел-а
М:тел на највишем степену ликвидности од оснивања М:тел на највишем степену ликвидности од оснивања
Најчитаније
  • Сарајевско-романијски корпус - сами против свих (ФОТО)
    11h 24m
    4
  • Судар два аутомобила: Погинуо возач, четворо повријеђених
    22h 56m
    0
  • Егзотична пилетина у сосу
    11h 40m
    0
  • Гeнерална скупштина УН усвојила резолуцију о Сребреници!
    3h 3m
    3
  • Мајдов има специјалну поруку након освајања сребра
    7h 40m
    2