Одржана манифестација у част великог композитора

15.12.2019. 13:29
0
ИЗВОР: Срна

На Музичкој академији у Источном Сарајеву одржани су „Дани Војина Комадине“ у оквиру којих је одржан и научни скуп на коме су учествовали гости из Србије, Украјине, Русије, Хрватске и БиХ.

Члан Организационог одбора, магистар музике Пеђа Харт рекао је Срни да је ове године покренут и научни скуп „Савремено и традиционално у музичком стваралаштву“, који је већим дијелом посвећен проучавању стваралаштва Комадине.

- Задовољни смо одзивом гостију из Србије, Украјине, Русије, Хрватске и БиХ који су одржали веома успјешне и конструктивне сесије из области музикологије, музичке педагогије, музичке теорије и извођаштва - рекао је Харт.

Један од 26 излагача на научном скупу, био је Зоран Комадина који је гостима и студентима Музичке академије говорио о односу његовог оца према традицији и музичком насљеђу.

У оквиру манифестације одржан је и веома успјешан концерт на којем су сопран Клаудија Кркотић и пијаниста Соња Радојковић промовисале компакт диск „Тражим помиловање“, вокални опус за глас и клавир Војина Комадине.

У завршном дијелу ове културне манифестације, која је реализована трећу годину заредом, професори на Музичкој академији Валентина Дутина и Ивана Церовић представиле су ауторски рад, књигу „Аналитички приказ музичког дјела кроз призму и интеракцију различитих музичких динамика“, припреману око три године.

Војин Комадина рођен је 1933. године у Карловцима у Краљевини Југославији, а преминуо је у Београду 9. фебруара 1997. године.

Био је дугогодишњи професор на Музичкој академији у Сарајеву и члан Академије наука и умјетности Републике Српске од њеног оснивања.

За стваралачки рад вишеструко је награђиван. Као студент добио је неколико награда, а награђивана су његова дјела различитих жанрова – од музике за дјецу до музичко-сценских дјела.

Коментари 0
Повезане вијести
Концертом затворена манифестација "Дани Војина Комадине" (ФОТО) Концертом затворена манифестација "Дани Војина Комадине" (ФОТО)
Сутра почињу „Дани Војина Комадине“ Сутра почињу „Дани Војина Комадине“
“Дани Војина Комадине” од 13. до 16. децембра “Дани Војина Комадине” од 13. до 16. децембра
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 54m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    23h 27m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 53m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 6m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 35m
    4