Ограничење брзине на 30 km/h у насељима не уводи се у законску процедуру

27.05.2021. 14:46
0
ИЗВОР: Срна

Ограничење брзине кретања возила у насељима на 30 километара на час не уводи се у законску процедуру у Републици Српској, саопштено је из Агенције за безбједност саобраћаја Српске.

Поводом погрешно интерпретираних изјава у вези са ограничењем брзине на 30 километара на час, што је била тема округлог стола одржаног прошле седмице у Бијељини, из Агенције су појаснили да Српска настоји да кроз законске регулативе, мишљење научне заједнице, као и путем округлих столова, дође до зацртаног циља, а то је нула погинулих на путевима Српске.

Из ове агенције наводе да је ограничење брзине кретања возила у насељима на 30 километара на час успјешна пракса развијених земаља у свијету, чијом примјеном би се побољшала и безбједност учесника у саобраћају у Српској.

На основу показатеља о броју погинулих на путевима Републике Српске установљено је да би смањењем брзине возила на критичним дионицама путних праваца са 50 на 30 километара на час били избјегнути смртни исходи, истичу из Агенције.

Критичне дионице су, како се наводи, строги центар града, улице које повезују школе, вртиће, болнице, хитне службе и слично, а гдје доминирају пјешаци, бициклисти, стара и немоћна лица, лица са посебним потребама, возачи електричних тротинета и слично.

Из Агенције додају да је брзина ограничена на 30 километара на час у строгом центру Париза, у једносмјерним улицама у строгом центру Мадрида, а ограничења брзине постоје и у улицама у Бриселу које повезују многа мјеста атракције, односно гдје су доминантни рањиви учесници у саобраћају.

Такозване „оазе урбане мобилности“ су локације у строгом центру града које имају потенцијала да се смањи ограничење брзина кретања аутомобила како би се приоритет дао пјешацима, бициклистима и возачима е-тротинета.

- У складу са тим наглашен је значај примјене оваквог приступа и у јединицама локалне самоуправе у Републици Српској - наводе из Агенције.

Овој проблематици треба приступити са научног и стручног аспекта како би се идентификовале локације(улице) зоне у градовима које имају потенцијала да се у наредном периоду смањи ограничење брзине за аутомобиле и да се приоритет да пјешацима, бициклистима, дјеци и слично, а да се не смањи ефикасност одвијања саобраћаја и ниво услуге.

- Искуства показују да су то локације у строгом центру града, као што су парк, шеталишта, прилази хитним службама, домовима здравља, зелене пијаце и слично - наводи се у саопштењу.

Из Агенције истичу да ће се на тај начин повећати ниво безбједности саобраћаја рањивих категорија учесника у саобраћају, те да ће се створити „оазе улица за живот“ свих грађана.

У Бијељини је 21. маја обиљежена шеста УН седмица безбједности саобраћаја низом активности, међу којима је и округли сто о теми „Управљање брзинама у насељу-урбаним зонама“ и организацијом Дана безбједности саобраћаја.

Округли сто је организован у складу са слоганом овогодишње седмице безбједности саобраћаја који гласи „Улице за живот - волимо 30 километара на час“.

Током округлог стола у Бијељини, представљене су успјешне праксе у свијету које заговарају овај слоган и истакнуто је да сви показатељи указују на то да би смањењем брзине возила на појединим дионицама у насељима (строги центар града, улице које повезују школе, вртиће, болнице, хитне службе и слично) са 50 на 30 километара на час били избјегнути смртни исходи на критичним дијеловима тим локација.

Коментари 0
Повезане вијести
Нерадни дан у Српској Нерадни дан у Српској
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Најчитаније
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    21h 8m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 1m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    21h 46m
    1
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    8h 44m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    10h 31m
    0