Охрабрујуће тврдње: Вирус ће нестати сам прије проналаска вакцине

18.05.2020. 10:43
1
ИЗВОР: telegraf.rs

Корона вирус би могао сам од себе да нестане прије него што научна јавност пронађе вакцину против смртоносне болести Ковид-19, каже некадашњи главни онколог при Свјетској здравственој организацији Карол Сикора.

-Постоји права шанса да ће корона вирус сам да 'изгори' природним путем прије него што развијемо вакцину- написао је Сикора на Твитеру, који је сада декан Медицинске школе при Универзитету Бакингхем.

-Виђамо приближно сличан образац свугдје и мислим да имамо већи имунитет на корона вирус него што је процијењено. Морамо да наставимо да успоравамо вирус, али могао би да нестане сам од себе- додао је он.

Сикорова објава изазвала је снажне реакције у јавности, те је већина људи тражила од овог стручњака да објасни како би то могло да се деси. Он је затим истакао да је то само његово мишљење и да је објавио на друштвеним мрежама само “сценарио који је могућ у тренутној ситуацији”.

Стручњак је истакао да нико не може са сигурношћу да каже шта ће се десити и апеловао на грађане да се држе правила социјалног дистанцирања, преноси "Раша тудеј".

Компаније и државе широм свијета ужурбано покушавају да развију вакцину против корона вируса који је однио преко 313.000 живота до сада. Раније ове недјеље, СЗО објавила је да осам "кандидата" спроводи клиничка испитивања, док је још 110 у фази претклиничког истраживања.

Међутим, и даље није познато када ће бити спреман лијек против корона вируса, пошто успјешан развој може да траје према ријечима стручњака мјесецима, а у неким случајевима чак и годинама.

Упркос годинама истраживања и тестирања, медицински стручњаци још нису развили вакцину против САРС-а који се први пут појавио 2002. године, као ни за МЕРС, чија је епидемија забиљежена 2012.

Вакцина за корона вирус могла би да буде регистрована у Русији у августу, најавио је директор Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију Александер Гунзбург.

-Вјерујем да би крајем љета могли да региструјемо вакцину. Рекао бих да би то могло да буде у августу ако све буде текло по плану и не буде никаквих изненађења- рекао је Гунзбург у интевјуу за ТВ канал "Русија 1" преноси агенција ТАСС.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Pale 18.05.2020. 14:18
    Sto vi niste na gogle,sa vijestima
Повезане вијести
Нијемац примио 217 вакцина против ковида 19 Нијемац примио 217 вакцина против ковида 19
Од вакцине бјеже и уз помоћ адвоката Од вакцине бјеже и уз помоћ адвоката
Вакцина против ХПВ-а једна од најефикаснијих и најбезбједнијих вакцина Вакцина против ХПВ-а једна од најефикаснијих и најбезбједнијих вакцина
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    6h 24m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 20m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 4m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    22h 16m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    18h 49m
    0