Олујни удари вјетра у региону: Невријеме обара дрвеће, односи кровове

11.02.2024. 20:00
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Србија је овог викенда под утицајем снажног циклона са запада Европе и централног Медитерана.

Оваква синоптичка ситуација довела је до веома израженог југозападног струјања, уз прилив врло топле ваздушне масе са сјевера Африке и уз температуреи до 20°Ц, док су претходних дана достизале и 22-23°Ц.

Било је и доста облака, понегдје и слабе кише.

Циклон је донио и веома изражен градијент ваздушног притиска, па је било веома вјетровито.

Овог викенда у Србији дува веома јак јужни и југозападни вјетар, у планинским предјелима са олујним ударима од 100 км/х. Најјачи удари вјетра забиљежени су на ширем подручју Златибора и Златара, док су на Копаонику забиљежени удари вјетра од чак 108 км/х.

Јак вјетар који од јуче не престаје да дува прави проблеме широм Златиборског округа - изваљује дрвеће, обара контењере. Ветар који дува брзином од 20 до 80 километара на час причињава велике штете и на ширем подручју Косова и Метохије.

Најачи удари вјетра су у региону Приштине гдје су ватрогасне службе од синоћ интервенисале у 12 случаја.

Ватрогасне и безбедносне службе су саветовале грађанима да се држе даље од објеката у изградњи са којих је током протекла 24 часа ветар скидао лим и друге материјале који "представљају опасност по безбедност грађана".

Око појединих објеката, попут објекта у изградњи нове зграде општине Приштина постављена је жута трака упозорења и забране проласка споредним улицама.

У Пруговцу, приградском насељу Приштине, вјетар је однио кров са пословно - стамбеног објекта причинивши велику материјалну штету.

Грађанима је упућен апел да избјегавају кретање по парковима због могућег обарања стабала и грана са дрвећа.

Наиме, ни у Пријепољу ситуација није ништа боља. Вјетар је чак окренуо семафор за 90 степени што је у том тренутку "помутило" возаче који су се нашли на тој раскрсници, јавља репортер Телеграфа.

Овај инцидент се догодио на магистралном путу кроз Пријепоље, који спаја Србију и Црну Гору, код искључења са магистрале у град, које је регулисано семафором. Возачи када су схватили о чему је ријеч, поступили су по саобраћајним прописима у ситуацији када овакве раскрснице нису регулисане светлосним саобраћајним знаком, те није дошло до веће драме.

Истовремено, у кошавском подручју дува јак југоисточни ветар, повремено са олујним ударима, на југу Баната од 90 км/х, колико је забележено на подручју Вршца.

Веома јака кошава дува овог викенда и у Београду.

Иначе, вјетар је фенског ефекта, па је уједно у питању врло топао ветар, уз високе температуре ваздуха које одговорају просечним вредностима за аптил. Током већег дела претходне ноћи захваљујући кошави и фенском ефекту вјетра, температура у Београду није падала испод 15°Ц.

Добра вијест је да ће ветар у току вечери потпуно ослабити.

У понедјељак се очекује да југоисточни ветар буде у скретању на северозападни и то по продору хладног фронта, при чему би био и појачан.

У уторак ће у већем делу Србије дувати јак северозападни ветар, нарочито на истоку Србије. Међутим, интензитет ветра неће бити ни приближан ветру овог викенда.

Након правог прољећног времена, седмица пред нама донијеће нам падавине и захлађење. Киша се очекује у нижим, снијег на вишим планинама.

Према тренутним прогнозама нема на видку да нас очекује оно право зимско захлађење са снијегом и у нижим пределима, али ће вријеме бар по температурама више бити налик календару, нарочито послије 20. фебруара.

Коментари 0
Повезане вијести
Упозорење грађанима на олујни вјетар и захлађење Упозорење грађанима на олујни вјетар и захлађење
Невријеме стигло у Хрватску: Стабло пало на ауто Невријеме стигло у Хрватску: Стабло пало на ауто
Упозорење метеоролога за вечерас и сутра Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    17h 33m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    18h 48m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    23h 6m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    14h 41m
    0
  • Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
    22h 50m
    0