Онемогућен рад приватним шлеп службама у Српској (ВИДЕО)

31.01.2022. 08:43
2
ИЗВОР: rtvbn.com

Новим Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске предвиђено је да покварено или у саобраћајној несрећи оштећено ауто, које је онеспособљено за вожњу, са саобраћајнице уклања Ауто мото савез Републике Српске. Овим Законом онемогућен је рад приватним шлеп службама, које су до сада обављале ове радове.

Приватне шлеп службе више не могу да уклањају и превозе покварена или оштећена аута са саобраћајница. Посао им је из руке отело Министарство саобраћаја и веза, које је новим законом за те сврхе овластило Ауто мото савез Републике Српске. Тако приватници сада или не раде или имају смањен обим пословања, а не знају, кажу, ни како ће платити обавезе и раднике.

- Ми ако не платимо доприносе, нама Пореска у року од десет дана блокира рачун, а ја немам одакле да платим кад нисам тај мјесец ништа радио, нисам могао да радим од Ауто мото савеза. Самим тим кад се то осјети, радник одмах оде у другу фирму, неће радити нико џаба - каже Дарко Лукић, власник филме „ДМ Лукић“ шлеп служба Добој.

- Они су у Закону искључиво навели да то ради Ауто мото савез са категорисаних путева и јавних површина, за шта ми имамо рјешења, гдје у регистру стоји да имамо то право радити, у регистрацијама под шифром дјелатности 52/21, која обухвата све то што они нама забрањују - указује и Драган Пепић, власник фирме „Ауто Д“ шлеп служба Приједор.

Ове фирме које су уредно регистровале своју дјелатност, за коју редовно плаћају порез, сада не могу да је обављају. Приватници истичу да уколико их позове власник аутомобила које је оштећено приликом саобраћајне несреће и није у возном стању, полиција им не дозвољава да шлепају возило, него се чека да Ауто мото савез. Нови закон у супротности је са државним законом. 

- Мислим да је ово јако корупцијски одиграно, значи „испод радара проклизан“ закон, а под кровом Закона Босне и Херцеговине је члан 161, став 1 гдје каже да је дужан корисник возач или власник возила у што краћем року да уклони возило. Самим овим законом 94 Републике Српске ЗОБС-а смо онемогућили људима да располажу својим власништвом возила, својом имовином - каже Пепић. 

Након што Ауто мото савез уклони ауто са саобраћајнице, тек тада власник возила може да зове шлеп службу да му превезу возило до жељене локације, што је, кажу приватни превозници, ризик да се ауто додатно оштети приликом утовара и истовара. Из шлеп служби тврде да Ауто мото савез наплаћује своје услуге, док из савеза тврде да је помоћ на путу бесплатна. 

- Чланом 94а новог Закона о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске (Службени гласник Републике Српске број 111/2021), власницима моторних возила регистрованих у Српској омогућено је бесплатно уклањање возила у квару са јавних путева у Републици Српској до најближе безбједне локације за све учеснике у саобраћају. Послије обављеног превоза возила у квару до најближе безбједне локације о трошку АМС РС, корисник возила има право да самостално изабере даљи начин превоза возила, односно да изабере њему најповољнијег превозника или било којег привредног субјекта који се бави пословима превоза возила, наведено је из саопштењ АМС РС. 

На упит ресорном министарству да ли су размишљали о посљедицама које ће осјетити приватници, "БН" није добио одговор. Власници шлеп служби захтијевају да се повуче спорни закон, и да се закон дефинише као у земљама Европске уније, у противном ће, истичу, бити принуђени на мирне протесте.

Видео: BN

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    To ste izabrali 31.01.2022. 18:37
    Pa šta se žalite, hoćete stoćku za glas. Sami ste birali. Izabrali ste komunosatanističku partiju. Takve partije su protiv privatnog vlasništva. Država šlepa automobile, država pravi hotele po Jahorini, komunizam. Komunizam na SNSD način
  • Generic placeholder image
    Pale 31.01.2022. 12:36
    A ovamo masete zastavama i srbujete, mamicu vam dodikovsku.. gori od komunista !
Повезане вијести
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Почела исплата пензија Почела исплата пензија
Сутра исплата априлских пензија Сутра исплата априлских пензија
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    16h 2m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    18h 45m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    13h 37m
    5
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    22h 30m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    20h 31m
    0