Оптужница није препрека за директорску фотељу

04.12.2021. 11:13
3
ИЗВОР: srpskainfo.com

Подигнута или потврђена оптужница није препрека да би неко био постављен у директорску фотељу у неко јавно предузеће или установу.

Овако укратко гласи одговор на посланичко питање које је Клуб посланика ПДП у октобру ове године упутио Влади Републике Српске на осамнаестој сједници Народне скупштине Републике Српске, о томе зашто је за вршиоца директора Републичке управе цивилне заштите РС постављена особа против које је подигнута оптужница.

Клуб посланика ПДП у питању наводи да је 22. августа 2019. године за в.д РУЦЗ Републике Српске постављен Милан Новитовић  против којег је Окружно јавно тужилаштво Бањалука 29. јуна 2018. године подигло оптужницу због кривичног дјела угрожавања сигурности, а потврду је 3. априла 2019. године Основни суд у Бањалуци.

Из Клуба посланика ПДП су питали да ли је његово именовање учињено у складу са законом, с обзиром на наведену оптужницу.

Умјесто Владе Републике Српске, Клубу посланика ПДП је одговорио Новитовић, а одговор је у парламент Српске стигао 19. новембра ове године.

Прозвани Новитовић у одговору наводи да је именовање у складу са законом и да оптужница није услов да би неко био именован на функцију в.д.

– Према одредбама Закона о државним службеницима и Правилника о јединственим правилима и процедури јавне конкуренције за запошљавање и постављање државних службеника, подизање и потврђивање оптужнице не представља услов, због којег неко лице не може бити именовано за вршиоца дужности. Сходно наведеном, Рјешење Владе Републике Српске о именовању вршиоца дужности Републичке управе цивилне заштите, број 04/1-012-2-2042/19 од 12.08.2019. године, је у складу са законским и подзаконским прописима – наводи се у Новитовићевом одговору.

Из Клуба посланика ПДП, питали су Владу Републике Српске колико је и по ком основу Републичке управа цивилне заштите запослила радника од дана ступања Новитовића на дужност 22. августа 2019. године до данас, као и да ли су за новопримљене раднике расписивани конкурси те да ли су била обезбијеђена средства за лична примања у Буџету.

Новитовић је на ово одговорио да су од његовог ступања на дужност в.д три радника примљена у радни однос на неодређено вријеме, а по основу конкурса који је спроведен у складу са Законом о државним службеницима.

– За све запослене, а у сврху личних примања обезбијеђена су средства у буџету Републичке управе цивилне заштите- стоји у одговору.

Клуб посланика ПДП је занимало и да ли је тачно да намјенско возило Републичке управе цивилне заштите „Нисан“ и службено возило „Пасат“, након именовања в. д. директора Милана Новитовића, користи предсједник Уједињене Српске.

Новитовић је ово негирао, наводећи да се возила која су у власништву Републичке управе цивилне заштите користе у складу са Правилником о условима и начину кориштења, управљања и одржавања службених моторних возила РУЦЗ.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    cz 06.12.2021. 09:10
    Ali dobar je čovjek
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 04.12.2021. 13:47
    U današnje vrijeme je čak i pozeljno da imaš optužnicu i dosije,kupljenu diplomu i da si namazan vazelinom i......
  • Generic placeholder image
    Karta 04.12.2021. 11:44
    Zna Novitović znanje, optužnica nije uslov za imenovanje, ali ga je on ipak ispunio, nije višak. Da nije žalosno pa i da se nasmijemo...
Повезане вијести
Борис Трнинић нови вршилац дужности директора Цивилне заштите Српске Борис Трнинић нови вршилац дужности директора Цивилне заштите Српске
Тим цивилне заштите Републике Српске помаже грађанима мјеста Љубно Тим цивилне заштите Републике Српске помаже грађанима мјеста Љубно
Ћук: Настављамо са потрагом и рашчишћавањем Ћук: Настављамо са потрагом и рашчишћавањем
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    10h 31m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    13h 55m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    9h 24m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    12h 16m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    5h 53m
    0