Осам година од катастрофалних поплава

14.05.2022. 09:30
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Од катастрофалних поплава које су 2014. године погодиле већи дио БиХ прошло је осам година, а како истичу из општина које су тада биле најпогођеније воденом стихијом, иако је доста урађено и даље се врше санације корита ријека којa су највише плавилa.

На данашњи дан 2014. године БиХ су погодиле велике поплаве, након што је пала енормна количина кише, највећа од када се воде метеоролошка мјерења. Страшне сцене поплављених улица, кућа, зграда, грађана у паници који се боре за голи живот обиљежиле су мај те године, а поплаве су поново погодиле БиХ и у августу 2014.

Највише су страдале општине Добој, Шамац, Дервента, Маглај, Челинац. Материјална штета која се мјери у милијардама КМ је већински до сада санирана, али оно што је ненадокнадиво су људске жртве, јер су водене бујице однијеле 21 живот.

На питање да ли се и колико у посљедњих осам година урадило да се предуприједе овакве и сличне ситуације, власти у овим општинама кажу да је доста урађено, али да још има посла.

Како је за "Независне новине" рекао Борис Јеринић, градоначелник Добоја, поплаве су у том граду проузроковале око 170 милиона КМ материјалне штете, али да су највећа штета људски животи.

- Поплаве су однијеле 11 људских живота у Добоју, а то се не може надокнадити. Више од 95 одсто материјалне штете је санирано, а објекти су чак сада пуно љепши него што су били прије поплаве - рекао је Јеринић.

Додао је да су тренутно заједно с "Водама РС" и Владом Српске у пројекту трајног рјешавања слива ријеке Босне.

- Немогуће је парцијално рјешавати заштиту града због чињенице да слив чине и притоке Усора, Спреча и Криваја. Тренутно смо у преговорима са турским фондом да се ради комплетно уређење слива ријеке Босне - рекао је Јеринић „Независним“ , истичући да је до сада урађено рјешење потока Лијешањ, који је био критична тачка 2014. године.

- Урађен је зид у висини од 90 центиметара у дијелу гдје се Босна прелива у град. Склоњени су спрудови и друге препреке у самом кориту ријеке - истакао је Јеринић, додајући да је град Добој сада доста безбједнији од поплава.

- Нико не може 100 одсто гарантовати да се поплаве неће поновити, али ако би сада био ниво воде какав је био у мају 2014. године, град не би био поплављен - закључио је Јеринић.

Милорад Симић, градоначелник Дервенте, рекао је за Независне новине" да су ову локалну заједницу већ 2010. године погодиле велике поплаве те да велики проблем представља то што у горњем току ријеке Усоре постоји рудник Станари.

- Већи проблем је и брана у Вијачанима у Прњавору. Та је брана прављена у Југославији, али је касније претворена у водоснабдијевање, због чега се чувају веће количине воде - објаснио је Симић, истичући да се велика финансијска средства дају за санацију посљедица поплава, умјесто да се издвоје мања средства да се предуприједе катастрофе.

- Не постоји код нас велика зебња, доста смо и урадили, доста насипа, нешто смо и бетонирали, направили смо и препумпне станице, али нам је брана у Вијачанима као бомба за вратом - рекао је Симић.

Да је много тога урађено током задњих осам година потврдио је и Ђорђе Милићевић, начелник Шамца, наводећи да је ова општина 20 дана била два метра под водом.

- Тада је дошло до потпуне парализе нормалног живота, о привреди и да не причамо. Осам година након тога добар дио одбрамбеног појаса, односно парапетног зида који брани град од ријеке Саве, је урађен. Оно што морамо заједнички са вишим нивоима власти урадити јесте изградња одбрамбеног зида на подручју Црквина - Писари према мјесној заједници Шамац - рекао је Милићевић, додајући да је за санацију штете у ову општину уложено око 35 милиона КМ, те је инфраструктура у потпуности обновљена, али да привредни живот још није обновљен.

Владо Глигорић, начелник Челинца, рекао је да је ријека Врбања у мају 2014. поплавила скоро цијели град, а да је у августу исте године плавила ријека Јошавка, те је укупна штета износила око 18 милиона КМ.

- Уложили смо у водообјекте, у самом центру смо радили регулацију и уређење корита Врбање, наставили смо ту регулацију узводно у спортско-рекреационој зони. Направили смо и нови градски мост. Према граници са општином Бањалука смо уклањали препреке из корита Врбање. Што се тиче Јошавке, прочистили смо и њено корито и једним дијелом урадили регулацију, а с тим пословима настављамо и ове године - навео је Глигорић, додајући да су рјешавали критичне тачке и на ријеци Укрини, преносе ,,Независне новине“.

Коментари 0
Повезане вијести
Истекао рок за подношење пријава за учешће на изборима Истекао рок за подношење пријава за учешће на изборима
Обиљежено 30 година од формирања Сарајевско-романијског корпуса (ФОТО) Обиљежено 30 година од формирања Сарајевско-романијског корпуса (ФОТО)
Истрага о погибији падобранаца деценију без епилога Истрага о погибији падобранаца деценију без епилога
Најчитаније
 • Привремене обустава саобраћаја на подручју града Источно Сарајево
  20h 38m
  0
 • Невријеме у Њемачкој
  14h 59m
  0
 • Одржано гусларско вече у част Срђан Трифковића у Источном Сарајеву (ФОТО)
  14h 48m
  0
 • Почела са радом апликација за праћење цијена горива у Српској
  17h 39m
  0
 • Димитрије Игњић ученик генерације Средње школе „28. јуни“
  19h 15m
  1