Остеопороза све чешћи здравствени проблем у Српској

20.10.2020. 10:40
0
ИЗВОР: srpskainfo

Осигураницима Фонда здравственог осигурања Републике Српске на упутницу доктора породичне медицине доступне су лабораторијске услуге за процјену коштаног метаболизма, истичу из Фонда поводом Свјетског дана остеопорозе – 20. октобра.

Ова процјена је, подсјећају, од великог значаја за дијагностику и адекватно лијечење, али и превенцију ове најчешће хроничне болести костију.

Остеопороза све више постаје јавноздравствени проблем, јер често остаје недијагностификована и не лијечи се на вријеме.

– Управо из тог разлога, како би побољшали доступност дијагностичких услуга, од прошлог мјесеца панел лабораторијских услуга (ПХТ, јонизовани Ца, серумски Ца, серумски П и витамин Д) могуће је на упутницу урадити и у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију ”Др Мирослав Зотовић” – наводе из Фонда.

Осигураницима обољелим од остеопорозе ФЗО РС финансира и друге здравствене услуге које спадају у права из здравственог осигурања, попут продужене медицинске рехабилитације када за то постоје медицинске индикације, помагала, лијекове и друго.

Остеопороза, према подацима Међународног удружења за остеопорозу, код сваке треће жене и сваког петог мушкарца старијих од 50 година узрокује прелом кости, што значајно нарушава квалитет живота, а може довести и до дуготрајне онеспособљености.

С обзиром на то да представља значајан не само медицински, већ и економски и социјални проблем цјелокупног друштва, сваке године се 20. октобар обиљежава као Свјетски дан остеопорозе, с циљем подизања свијести о важности превенције, дијагностиковања и лијечења ове болести костију.

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    20h 47m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    20h 54m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    17h 36m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    12h 14m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    12h 46m
    0