Ово је начин на који се дијаспора може мотивисати да више улаже у Српску

21.12.2022. 18:07
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Наши највећи демографски губици нису у негативном природном прираштају, већ у негативном миграционом салду. То значи да имамо значајне људске ресурсе у дијаспори, а тај људски капитал треба да искористимо.

Ово наглашавају демографи, који истичу да се, поред мјера пронаталитетне политике, одређене мјере морају усмјерити и према нашем становништву које је изван земље.

– Најављен је и попис-регистрација нашег становништва које је у исељеништву. Уколико се то добро уради, биће то капитални подаци за моделирање неких демографских мјера. У овом моделу треба створити све предуслове за инвестиције у Српској од стране нашег становништва у иностранству – истиче за Српскаинфо професор демографије Стево Пашалић.

Како каже, прва мјера је да се донесе одлука да свака инвестиција из иностранства буде ослобођена пореза на добит наредних десет година.

– Упориште у примјени ове мјере је и показатељ колико се новца добија кроз дознаке од становништва у иностранству. Инвестирањем нашег становништва у Српској са одређеним олакшицама отвориће се пут за запошљавање одређеног броја људи, чиме ће се ублажавати одлазак становништва из земље, а доћи ће постепено и до повратка одређеног броја становништва – истиче Пашалић.

Коначно, како наглашава, овом мјером ћемо задржати одређени број људи који су намјеравали отићи на рад у иностранство. – Евидентно је да је, на примјер, лакше задржати 1.000 људи на овај начин, него одређеним мјерама подићи рађање за 1.000 дјеце на годишњем нивоу – поручује Пашалић.

Пише: Маја Радоја 

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    9h 31m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 15m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    20h 42m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    3h 0m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    23h 1m
    0